Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Pomoc społeczna/rodzinna w Polsce - jak to powinno wyglądać?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2021-04-12, 12:29   #10
Suvia
Zakorzenienie

Dot.: Pomoc społeczna/rodzinna w Polsce - jak to powinno wyglądać?

Żadnych pieniędzy do ręki. Na nic w tym kraju "nie ma", aż tu nagle można wyrzucić hajsy. I już słyszę, że z 500+ może się zrobić 800+. Cudownie

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
- większe egzekwowanie alimentów. Dłużnicy alimentacyjni spokojnie sobie robią na czarno, trzepią kasę, śmieją się kobietom w twarz nie płacąc na swoje dzieci, no bo przecież "nie zarabiają".
Nie wiem jak to jest teraz, może się coś zmieniło.
Dla mnie powinno być tak, że jak jakiś gościu miga sie od płacenia wiele miesięcy to idzie od razu do więzienia.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Z przymusem!!! pracy.
W sumie ja uważam, ze nie powinien iść do więzienia, tylko powinien być przymus pracy w wyznaczonym miejscu.
W wiezieniu trzeba takiego utrzymywać.

jest trochę lepiej, była jakiś czas temu zmiana w zakresie przestępstwa niealimentacji i jest z tego tytułu dosyć dużo aktów oskarżenia, więc jakaś poprawa jest. Aczkolwiek w większości dotyczy to sytuacji, gdzie alimenty są wypłacane z funduszu alimentacyjnego

Z mojego podwórka - takim co "nie pracujo" i tak daje się wyroki, jeśli nie ma ten człowiek jakiejś niepełnosprawności, która absolutnie wyklucza pracę. Innych wymówek nie ma. Najczęściej daje się u nas karę ograniczenia wolności, czyli właśnie jakąś pracę społecznie użyteczną - sprzątanie rowów i inne takie. Kara pozbawienia wolności nie ma żadnego sensu przy tym typie przestępstwa. Ktoś osadzony tym bardziej nie zapłaci alimentów.

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując