2021-07-04, 15:34
|
|
Zadomowienie
|
Dot.: Czy mogę być w ciąży - wątek zbiorczy - cz. 5
Cytat:
Napisane przez Rillianne
Zdecydowałam się wziąć pigułkę "na wszelki wypadek". Lekarz online przepisał mi Escapellę. Zaczęłam o niej i jej skuteczności czytać w internecie i dotarłam do informacji, że ta tabletka ma największą skuteczność jeśli zostanie zażyta przed owulacją, bo wtedy spowoduje jej opóźnienie, natomiast jeśli owulacja miała już miejsce to tabletka raczej nie działa. Nie do końca wiem jak mam to rozumieć. W moim przypadku najprawdopodobniej już dawno jestem po owulacji, więc z jednej strony jajeczko już "przepadło", a z drugiej - według tych informacji - tabletka nie będzie skuteczna. Czy w takim razie powinnam poprosić o receptę na Ellaone? I czy te informacje, które przytoczyłam są w ogóle prawdziwe?
Okres powinnam dostać za pięć dni. Rozumiem, że jeśli go dostanę to ciążę będę mogła definitywnie wykluczyć? Czy jest jeszcze szansa, że dojdzie do zapłodnienia mimo złuszczania się błony śluzowej macicy? Wiem, że to powszechna wiedza i skoro współżyję to powinnam wiedzieć "jak to działa", ale teraz jestem tak zestresowana, że już niczego nie jestem pewna. Kiedy będę mogła wykonać wiarygodny test ciążowy? Wiem, że powinno się go wykonywać w dniu spodziewanej miesiączki, ale czy w tym przypadku pięć dni od współżycia to nie będzie za wcześnie?
|
Dopiero przy staraniach o dziecko człowiek zaczyna rozumieć że nie tak łatwo wstrzelić się w to okienko kiedy żyje plemnik, kiedy żyje komórka jajowa.
Ja bym na Twoim miejscu nie brała tabletki, gdyby to się stało np tydzień wcześniej to jakaś szansa by była 
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|