2021-07-06, 11:36
|
|
BAN stały
|
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 61.
Cytat:
Napisane przez nie_powiem
Hej dziewczyny (i chłopaki)! W sumie do tej pory nie wypowiadałam się w tego typu wątku, ale teraz potrzebuję czegoś w rodzaju, hm, porady? Sama nie wiem. Może to głupie pytanie, ale miała z Was któraś do czynienia z szukaniem pracy i przeprowadzką do innego miasta, oddalonego powiedzmy o więcej niż 100 km? Rzecz w tym, że dostałam zaproszenie na rozmowę o pracę, której nie można przeprowadzić online, tylko w siedzibie. Odległość? 170 km. Samochodu brak, więc jestem zależna od komunikacji. Nie jest to jakaś wyjątkowa praca, nie oczekują wybitnych umiejętności; zwyczajna biurowa i to nie w korpo, a przy prowadzeniu restauracji. Rzecz jasna - nie podali widełek.  I tutaj mam zagwozdkę. Czuję podskórnie, że pojadę na rozmowę i usłyszę, że oferują 2200 na rękę a ja tylko się przejadę i niepotrzebnie wydam pieniądze... Pomyślałam, by zadzwonić i zapytać o tę kwestię, ale czuję, że pogrzebię okazję na tę rozmowę już całkowicie. W dodatku wczoraj miałam inną rozmowę, ale online. Zależałoby mi na tej firmie bardzo, ale nie wiem czy się odezwą z pozytywną informacją zwrotną.
No, ale wracając do sedna - jak Wy w takiej sytuacji się zachowujecie? Bez pardonu przed ewentualną rozmową pytacie o wynagrodzenie? Czy bierzecie ryzyko nierentownych rozmów rekrutacyjnych? To moje pierwsze plany przeprowadzkowe, nie mam doświadczenia tego typu jak dotąd.
|
cóż... skoro szukasz pracy tak daleko od miejsca zamieszkania to niestety ale musisz się nastawić na jeżdżenie. jeśli szukasz po stanowiskach niewymagających szczególnych kwalifikacji, to zwykle to będzie mowa o dość niskich wynagrodzeniach. nie będzie tak, że przy każdej rozmowie będziesz czuła podświadomie, że nie zapłacą Ci kokosów?
jak dla mnie to powinnaś brać pod uwagę ryzyko nierentownych rozmów i jeżdżenia na darmo. tak naprawdę kluczowym pytaniem jest gdzie szukasz pracy, w jakich branżach? na jakim stanowisku? czy możesz sobie pozwolić na rezygnowanie z rozmowy kwalifikacyjnej (jeśli stanowiska na które startujesz są pracą biurową niewymagającą kwalifikacji to będzie bardzo duża konkurencja)? jak szybko chcesz się przeprowadzić?
|
|
|