Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - technikum czy LO ?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-09-04, 22:00   #31
gabs
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez MSN do gabs
Dot.: technikum czy LO ?

Cytat:
Napisane przez vainilla Pokaż wiadomość
jestem za LO
ludzie idący do szkół średnich są bardzo młodzi, uwierzcie ze wiele wam sie pozmienia w czasie tych 3 lat. Liceum daje większe mozliwosci eee że tak powiem manewrowe
i więcej czasu na rozwijanie własnych zainteresowań pozaszkolnych
a co jak pójdziecie do technikum to kto wam zagwarantuje że po 4 latach macie i maturę i dyplom? a przedmiotów 2 razy więcej, w szkole od rana do wieczora...ale co kto lubi
Nie przesadzaj, nie takie znów od rana do wieczora. Po to jest rok dłużej zeby lepiej rozplanować te zajęcia i żeby nie było siedzenia dzień w dzień 8 godzin w szkole. U mnie było różnie, tylko w 2-ej klasie było gorzej bo dużo przedmiotów i sporo się kończyło, ale z czasem było fajniej.

Swoją drogą w technikum zdobyłam full wiedzy przydatnej w życiu - jak wypełnić PIT, gdzie szukać głupich informacji urzędowych, jak formułować pisma, trochę wiedzy prawniczej (może na adwokaturę to za mało ale umiejętność odróżniania zdolności prawnej od zdolności do czynności prawnej i czym się różni umowa o pracę od umowy o zlecenie - niby się słyszy o tym ale jednak jak ktoś wyłoży wszytsko kawa na ławę to inaczej) i inne umiejętności, które nieco ułatwiają mi poruszanie się po grząskim gruncie jakim jest praca na zlecenie i samodzielnie rozliczanie się z podatku. Fajnie, co? Oczywiście rodzaj wiedzy praktycznej w życiu zalezy od profilu szkoły, ale ogólnie nawet jeśli nie bede pracować w zawodzie (technik ekonomista) to jednak nie powiem żebym straciła czas w budzie bo dała mi coś poza maturą i dyplomem. A taka wiedza jest bezcenna w dzisiejszym pokiereszowanym świecie...

/Girigiri de itsumo ikite itai kara.../
/Bo zawsze chciałam żyć na krawędzi.../

<Real Face by KAT-TUN>

1. Oszczędzam
2. Nie wydaję
3. Odkładam
4. I pojadę, zobaczycie!
gabs jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując