Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Dzielenie kosztów wesela
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2021-10-25, 13:27   #6
Pani_Mada
BAN stały

Dot.: Dzielenie kosztów wesela

Cytat:
Napisane przez wiktoriawagner Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny Jak dzielicie koszty wesela? My mamy ślub w lipcu 2023r., jesteśmy na początku przygotowań i szczerze mówiąc nie bardzo wiem, jak się dzielić kosztami. Mój facet zarabia trochę lepiej ode mnie, ale z kolei z mojej strony będzie więcej gości.
a zdecydowaliście jak będzie wyglądał wasz budżet po ślubie? osobne konta i składanie się 'na życie' po równo/proporcjonalnie do zarobków? bez podziałów i cała kasa jest wspólna, niezalenie kto ile zarabia? może w ogóle nie chcecie mieć wspólnoty majątkowej?

ja bym to rozwiązała w zależności od tego co planujecie w przyszłości
- jeśli chcecie mieć osobne pieniądze (w ramach wspólnoty lub przy rozdzielności - w sumie nie ważne) to odkładałabym proporcjonalnie do wydatków np (rzucam przykładowo) 30 % wypłaty idzie na oszczędzanie na wesele i zakładanie sobie na to np osobne konto. i nie patrzyłabym kto ile ma gości. dla mnie to takie niepotrzebne rozbijanie na atomy

- jeśli chcecie mieć wspólne pieniądze i wspólnie z nich korzystać, to w sumie wprowadziłabym ten system już. łączycie wasze pensje i wydatki i z tego odkładacie na wesele nie przejmując się kto zarabia więcej, a kto mniej
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując