Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 71.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2021-11-03, 11:00   #3989
Hultaj
BAN stały

Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 71.

Jakie to ma znaczenie czy są czy nie są kiczowate. Szczerze to nie widziałam jeszcze kiczowatego cmentarza. Nie lubię zniczy powlekanych kolorową poświatą, plastików i plastikowych wiązanek. No i co z tego. Finalnie wszystko ma swój klimat, atmosferę i naprawdę jak ktoś idzie na cmentarz przeżywać że na nagrobku wiązanka ''nie ma dość klasy'' to chyba niepotrzebnie w ogóle wychodził. Nie rozumiem tego parcia na wszystko z klasą, przecież to pojęcie umowne. Wesele z klasą, sukienka z klasą, przyjęcie z klasą. Nie ma jednej zbiorowej estetyki i nic mnie tak nie rozbraja jak przekonanie kogoś że ma patent na znakomity design i jedzie drugiemu. Te wielkie rosyjskie płyty nagrobne może i zdają się prezentować hm kontrowersyjnie, ale przynajmniej oddają czyjąś naturę, tego co było ważne i szczerze mówiąc jak komuś chce się wycinać w kamieniu realną podobiznę kogoś, super sprawa. Cmentarze z rodzaju płyta i trawka są eko mają jakiś swój minimalistyczny urok i zarazem są bez urazy takie totalnie odarte z atomsfery wyjątkowości każdego pochowanego. Mnie tam się podoba jak w starych częsciach cmentarzy nie brak figur zwiewnych aniołów, ale to wynika też z innego wtedy (wiekszego) przywiaznia czy podejścia do wiary, może za 100 lat więcej będzie figur ''ciotka Baska jak lepiła pierogi albo piękna pani uśmiechająca się do lustra''.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując