2021-11-03, 11:00
|
|
BAN stały
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 71.
Jakie to ma znaczenie czy są czy nie są kiczowate. Szczerze to nie widziałam jeszcze kiczowatego cmentarza. Nie lubię zniczy powlekanych kolorową poświatą, plastików i plastikowych wiązanek. No i co z tego. Finalnie wszystko ma swój klimat, atmosferę i naprawdę jak ktoś idzie na cmentarz przeżywać że na nagrobku wiązanka ''nie ma dość klasy'' to chyba niepotrzebnie w ogóle wychodził. Nie rozumiem tego parcia na wszystko z klasą, przecież to pojęcie umowne. Wesele z klasą, sukienka z klasą, przyjęcie z klasą. Nie ma jednej zbiorowej estetyki i nic mnie tak nie rozbraja jak przekonanie kogoś że ma patent na znakomity design i jedzie drugiemu. Te wielkie rosyjskie płyty nagrobne może i zdają się prezentować hm kontrowersyjnie, ale przynajmniej oddają czyjąś naturę, tego co było ważne i szczerze mówiąc jak komuś chce się wycinać w kamieniu realną podobiznę kogoś, super sprawa. Cmentarze z rodzaju płyta i trawka są eko mają jakiś swój minimalistyczny urok i zarazem są bez urazy takie totalnie odarte z atomsfery wyjątkowości każdego pochowanego. Mnie tam się podoba jak w starych częsciach cmentarzy nie brak figur zwiewnych aniołów, ale to wynika też z innego wtedy (wiekszego) przywiaznia czy podejścia do wiary, może za 100 lat więcej będzie figur ''ciotka Baska jak lepiła pierogi albo piękna pani uśmiechająca się do lustra''.
|
|
|