2021-11-04, 11:53
|
|
BAN stały
|
Dot.: Jak oduczyć się wiecznego poczucia winy?
Cytat:
Napisane przez izdao
Cześć dziewczyny, zastanawiam się czy może któraś z was musiała (albo musi aktualnie) mierzyć się z wiecznym poczuciem winy? Moi rodzice wypracowali to we mnie już w dzieciństwie - każda krzywdę która wyrządzili obracali tak abym to ja czuła się źle. Aktualnie mam 24 lata i okropnie utrudnia mi to życie.
Jestem w ciąży, termin mam na grudzień. Wraz z mężem mieliśmy wprowadzić się do moich rodziców z dzieckiem bo budują duży dom i na początku miałabym pomoc przy dziecku (w międzyczasie my byśmy dokończyli wszystkie sprawy z własnym mieszkaniem). Na końcu października okazało się, że do grudnia nie wyrobią się z niczym w domu. Podjęliśmy z mężem decyzję, że zamieszkamy z jego rodzicami (sami zaoferowali pomoc). Podjęcie decyzji było o tyle łatwiejsze, że moja mama kilka dni przed naskoczyla bez powodu na mojego męża a mnie doprowadziła do ogromnego płaczu. Mąż poświęcał każda wolna chwile aby jeździć i pomóc ukończyć dom w rezultacie nie usłyszał nawet zwykłego dziękuję.
Teraz rodzice są okropnie zdziwieni i obrażeni, że nie będziemy chcieli z nimi mieszkać. Ja nie mogę już dłużej czekać na rozwój sytuacji gdyż został miesiąc a jestem w czarnej d z przygotowaniami jeśli chodzi o przyjście dziecka na świat. Wiem, że postępuje słusznie bo dziecko jest dla mnie najważniejsze w tym momencie i nie pójdę z noworodkiem do remontu, pyłu, farb i hałasu od wiertarek i maszyn do cięcia kafli. Moi rodzice tego nie chcą zrozumieć a ja czuję się z tym wszystkim okropnie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
sama nie odetniesz się od takiego wpojonego poczucia winy. tutaj potrzeba pomocy specjalisty. moja przyjaciółka ma podobny problem. pomogło jej dopiero pójście na terapię i pracowanie nad tym
i im szybciej sobie uświadomisz, że samej będzie Ci bardzo trudno się odciąć od toksycznego zachowania rodziców, tym lepiej dla Ciebie i dziecka
|
|
|