Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Co zrobić z życiem?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2021-12-27, 10:59   #15
Ertix
Raczkowanie

Dot.: Co zrobić z życiem?

Cytat:
Napisane przez MissCheavousTess
Ja tam wolę z wymienionych opcji niemiecki bo i szacunek dla praw pracowniczych i zatrudnienie raczej stałe, a nie krótkie kontrakty czasowe na zleceniu czy o dzieło jak w Polsce z bardziej egzotycznym językiem, z B1 w Niemczech można się nawet naturalizować jakby kto chciał (a jak Polskę w Unii wywalą i rypnie w nas kolejny kryzys ekonomiczny to może niektórzy by się chcieli ewakuować),
Właśnie dlatego nie za bardzo na przykład mnie by to na odpowiadało. Szczególnie ta kwestia naturalizacji. Odnoszę wrażenie, że Niemcy za bardzo pozwalają się panoszyć obcokrajowcom. :P

Cytat:
Praca z chińskim to sprawdzanie wiarygodności klienta, który zwykle oszukuje jak może, dużo chlania, a ja nie piję, dużo życia w wiecznej delegacji, a to bywa męczące. Praca z francuskim to praca z pracoholikami z obsesją na punkcie KPI i nadzoru, więc też nie moja bajka.
No widzisz, a znowu mnie ta opcja bardziej odpowiada. Dlatego wychodzę też z założenia, że francuski byłby bardziej przydatny niż niemiecki, bo germanistów też już sporo. No ale kwestia gustu co kto woli. Francuski i chiński to jedne z moich ulubionych języków.
Oczywiście mam na myśli kulturę pracy w rodzimym kraju którego języka się uczymy. Nie wiem jak to wygląda w kwestii tłumaczeń na polskim rynku.

Edytowane przez Ertix
Czas edycji: 2021-12-27 o 11:07
Ertix jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując