Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Życie na kredycie
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2022-01-10, 14:32   #105
meliandra
Zakorzenienie

Dot.: Życie na kredycie

Cytat:
Napisane przez Alassska Pokaż wiadomość
No niestety, tylko nieliczni dostają w spadku/od rodziców mieszaknie. Cała reszta albo wynajmuje, albo jedzie na kredycie. No, albo mieszka z rodzicami.

Nie ma w naszym kraju niestety rozwinętego najmu instytucjonalnego, gdzie mieszkania byłyby wynajmowane dłgoterminowo, w niezłym standardzie i za sensowną cenę, a właściceilem byłoby miasto, albo jakaś duża firma inwestycyjna. Wtedy człwiek wynajmuje za ludzkie pieniądze i wie, że może tu mieszkać np 10 lat i opłaca mu się zainwestować w jakieś meble, czy pomalowanie ścian. U nas wynajem łączy się z wysokim dstępnym i niestety za pół roku człowiekowi mogą się kazać wynosić, bo mieszkanie na sprzedaż.

Dokładnie. Mieszkania do kupna drogie, na wynajem tak samo, alternatywy żadnej nie ma, a przecież mieszkanie to podstawowa potrzeba. Każdy chce gdzieś mieszkać. Ja miałam taką sytuację dwa razy, że miałam fajne mieszkanie, ale było trzeba się wyprowadzać, bo właściciel sprzedaje. Także ani to umeblować po swojemu ani nic.

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta

To prawda. Jestem na fb w grupie z czarną listą lokatorów i jestem w szoku co ludzie potrafią odwalać. Najlepsze jest jednak dla mnie to, że w naszym chorym kraju chroni się nieuczciwego lokatora, a nie właściciela. Dla mnie to jest niepojęte, że ktoś nie płaci, a nie można go wywalić na zbity pisk i jest na to przyzwolenie, bo nim sąd coś z tym zrobi to mijają lata.