2022-01-10, 14:47
|
|
BAN stały
|
Dot.: Życie na kredycie
Cytat:
Napisane przez meliandra
To prawda. Jestem na fb w grupie z czarną listą lokatorów i jestem w szoku co ludzie potrafią odwalać. Najlepsze jest jednak dla mnie to, że w naszym chorym kraju chroni się nieuczciwego lokatora, a nie właściciela. Dla mnie to jest niepojęte, że ktoś nie płaci, a nie można go wywalić na zbity pisk i jest na to przyzwolenie, bo nim sąd coś z tym zrobi to mijają lata.
|

wystarczyłoby narzucić jakiś racjonalny okres wypowiedzenia mieszkania i już. po okresie wypowiedzenia wchodzi właściciel np w asyście policji, wymienia zamki i problemem jest co najwyżej zdemolowane mieszkanie, ale już nie lokatorzy. każdy by na tym zyskiwał.
chociaż może coś się zmieni na rynku wynajmu. co raz więcej dużych firm kupuje mieszkania z myślą wynajmu. firmom opłacałoby się wynajmować mieszkania na umowy długoterminowe (kilka-kilkanaście lat), bo to stały i pewny zysk.
a i z perspektywy mieszkańca to też inaczej niż przy wynajmie od osoby prywatnej - nigdy nie wiadomo kiedy zechce sprzedać, dać dziecku czy wynająć kuzynowi, nigdy nie wiadomo czy w ogóle będzie się poczuwał do jakiś napraw i rozwiązywania problemów.
wynajem od firmy wydaje się być bezpieczniejszy
|
|
|