Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Które z teorii mizoginów nt. kobiet Was najbardziej obrażają?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2022-01-12, 12:06   #24
Sally1642
Rozeznanie

Dot.: Które z teorii mizoginów nt. kobiet Was najbardziej obrażają?

Ale wiele kobiet <> wszystkie kobiety. Mój profesor od logiki na studiach walił stereotypy o kobietach tak ogólnie, on nie mówił że "pani w trzeciej ławce na dole nie zdała żadnego kolokwium bo pewnie nie ma predyspozycji do kierunku X" Mówił o nas wszystkich, no a uwierz mi, ja nie zauważyłam by dziewczyny na moim kierunku radziły sobie gorzej niż płeć męska Czy to że kilka osób na roku może nie mieć predyspozycji do czegoś wiąże się z tym że można wyciągnąć taki wniosek na cały rok? No nie, każdy stereotyp jest krzywdzący i TAK, powinno się z nim walczyć.

Oczywiście że jak ktoś nie ma zamiłowania do kierunku X to żadna akcja go nie zachęci. Ale pomyśl o osobach które chciałyby studiować ten kierunek ale boją się oceny innych czy też istniejących stereotypów. To właśnie dla nich były organizowane te akcje, ale nie po to żeby humanistów siłą wciągąć na polibudę

Cytat:
I w drugą stronę, w dzisiejszych czasach, jak ktoś jest dobry, to ma zielone światło wybrać zawód jaki chce i nikt mu nie będzie zabraniał.
Jestem prawie pewna, że mężczyzna pracujący jako makijażysta miałby dużo mniejsze wzięcie niż makijażystka (piszę o naszym kraju). Bo kto to widział, facet i makijaż? Więc w teorii masz rację, nikt mężczyźnie nie zabroni pracować w takim zawodzie. W praktyce, wątpię by mu się to udało, ze względu na stereotypy właśnie.

Cytat:
Mężczyźni też mają presję w drugą stronę, od nich wręcz się wymaga żeby mieli "dobry", dochodowy zawód, choć wcale niekoniecznie muszą tego chcieć.
To jest cholernie smutne i krzywdzące. Równouprawnienie dotyczy obu płci, nie tylko kobiet
Sally1642 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując