2022-01-15, 12:59
|
|
|
Kobieta zimowa
|
Dot.: Akcja 100 książek w 2022 roku :)
1.Eliza Veinard "Dom z ogrodem tanio sprzedam. Świąteczne porządki Genevieve Hibou", seria komisarz Olovski. Dwa opowiadania/minipowieści w jednej książce.
Serge Olovski to emerytowany komisarz o polskich korzeniach, a w rozwiązywaniu spraw pomaga mu polska imigrantka Ewa Wolny.
Powieść kryminalno- obyczajowa z fabułą w małym pikardyjskim zabytkowym miasteczku, za opisy rzeczywistości i nastrój oceniam na 8/10.
2. Mary Lou Longworth "Tajemnica odnalezionego płótna Cezanne'a", tom 5 serii Verlaque i Bonnet.
To pierwsza książka autorki, którą czytałam, i z powodu co chwilę opisywanych ulic, placów, budynków, czułam się trochę, jakbym zwiedzała Aix-en-Provance, co akurat mi się podobało.
Natomiast główny bohater czyli sędzia kryminalny Antoine Verlaque, zwłaszcza jak na czterdziestolatka, wydaje mi się nieodpowiedzialny, rozkojarzony, chaotyczny, w śledztwie popełnia dużo błędów np. nie sprawdza dokładnie podejrzanych, nie pilnuje dowodów itp.
Tłumaczenie jest okropne, jedno nazwisko pisane na różny sposób, spolszczone lub nie, do tego liczne francuskie powiedzenia czy wyrazy bez tłumaczenia, dla mnie akurat zrozumiałe, ale dla nieznających języka to na pewno denerwujące. Fabuła dość ciekawa, ale za dużo chaosu, 6/10.
Edytowane przez _hiver_
Czas edycji: 2022-01-17 o 10:58
|
|
|