2022-02-11, 14:59
|
#1
|
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2014-05
Wiadomości: 475
|
Przechowywanie żywności i terminy przydatności do spożycia
W jednym wątku różne problemy, ale powiązane.
1/Kuchnia dwojga - i kapusta pekińska, kapusta czerwona, seler naciowy i inne podobne, których nie przejemy nawet na dwa razy są naszym problemem. Jak długo i jaką metodą przechowywać przekrojoną sałatę,
Z czerwonej zrobiłam surówkę z ćwiartki, drugiej ugotowałam, dalej leży w lodówce i patrzy na mnie z wyrzutem, a my mamy przesyt.
2/ Makarony i kakao zjedliśmy wygrzebane z czeluści szafki z 2017-wyglądały w porządku, smakowały dobrze. Przyprawy, budynie galaretki wydają się i po roku na nadające się też.
Natomiast co do puszek przeterminowanych ponad pół roku, to się trochę cykam.
Da się określić, oprócz wydętych wieczek inne parametry i niby na jakiej podstawie?
3/ Dotyczy punku 2. Jeżeli robicie domowe przetwory i weki to nikt nie określa terminu przydatności więc skąd wiadomo do kiedy się
nadają?
Sporo gospodyń zupę i dania (leczo, gołąbki, bigos itp.) przechowuje w słoikach bez pasteryzowania. Czy to bezpieczne?
Podzielcie się swoimi praktykami w tej materii.
|
|
|