Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Boomersi, iksy, millenialsi, pokolenie z. ...
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2022-02-14, 13:49   #10
Finlora
Zakorzenienie

Dot.: Boomersi, iksy, millenialsi, pokolenie z....

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Dyskusja na ten temat była kiedyś w wątku o wspomnieniach z dzieciństwa. Zgadzam się z tym, bo jako urodzona w 82 miałam zupełnie inne wczesne dzieciństwo niż osoby o 10 lat starsze. Będąc dzieckiem w latach 80 pamiętm te dość biedne czasy, gdzie zwłaszcza na prowincji brak łazienki w domu, brak telefonu, dwa programy w tv były raczej normą niż wyjątkiem. Jedną nogą było się jeszcze w świecie PRL-u, gdzie prezentem dla dzieci były nołnejmowe, dość przaśnie wyglądające maskotki z targu albo jakiegoś sklepu wielobranżowego a nie jakieś klocki Lego.

Dlatego w naszym kręgu kulturowym takim przełomowym wydarzeniem był wymieniony na jednej z tych grafik upadek muru berlińskiego/żelaznej kurtyny i wejście w kapitalizm, bo to przyniosło całkiem nową rzeczywistość.

Rozpowszechnienie się telefonów komórkowych i internetu to też jest bardzo ważny czas, a to było dopiero w okolicach 2000. Ja pierwszy raz weszłam w internet będąc już dorosłą osobą, a pierwszą komórkę miałam w wieku 23 lat. To jest całkiem inne doswiadczenie niż dorastanie z tymi wynalazkami.
Zgadzam się - rocznik 83.
W tv 2 programy, później chyba doszedł Polsat.
Pamiętam za dzieciaka, że w mieście był Pewex - sklep z lalkami Barbie, klockami Lego itd, o których większość dzieciaków mogło tylko pomarzyć - chodziło się tam często po szkole, żeby sobie chociaż popatrzeć.
Na święta super prezentem były pomarańcze i mandarynki plus jakieś słodycze.
Telefon stacjonarny miałam dopiero w wieku 15 lat, pierwszy komputer (bez internetu) chyba ok 22 lat, pierwszą komórkę w wieku 20 - dostałam od chłopaka, kiedy zmieniał telefon.
Pierwszy kontakt z internetem miałam w wieku 17 lat na praktykach w liceum, później były kafejki internetowe, swój miałam dopiero w wieku ok 25-26 lat.
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując