Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Dylematy moralne - wegetarianizm, cierpienie zwierząt
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2022-02-22, 01:48   #1
Mia Donna
Raczkowanie

Dylematy moralne - wegetarianizm, cierpienie zwierząt

Cześć,
Od ostatniego czasu zaczęłam bardziej zastanawiać się nad światem, ochroną środowiska, wykorzystywaniem zwierząt. Mam w związku z tym wiele dylematów i wyrzutów sumienia. Przyznaję się, uważam, że jestem hipokrytką, bo kocham zwierzęta, a jednocześnie noszę skorzane buty i jem mięso. Bardzo chciałabym zmienić wiele swoich nawyków, ale w wielu przypadkach nie widzę alternatywy.
Chciałabym, żeby ten wątek był zbiorem porad, jak wyeliminować cierpienie zwierząt i nie przyczyniać się do niego. Może są rzeczy, o których nie wiemy, a ktoś już posiada taką wiedzę?

Moje dylematy są następujące: Chciałabym przejść na wegetarianizm, ale jednocześnie mam 2 koty, które karmię mięsem. Jak to pogodzić moralnie? Czy to w ogóle możliwe?

Noszę skórzane buty, ponieważ w wielu przypadkach moim zdaniem są najtrwalsze i przez to opłacają się najbardziej w dłuższej perspektywie. Jakie są alternatywy? Może macie buty z takich materiałów/firm, które mogą zastąpić z powodzeniem skórzane ubrania? O ile skórzanych torebek/kurtek już nie kupuję, to z butami mam problem.

I kolejna rzecz: czy to nie walka z wiatrakami? Czy takie pojedyncze działania mają w ogóle sens? Mogę nie jeść np. mięsa, ale kiedy odmówię komuś zjedzenia go, to on np. to mięso wyrzuci. Czy w takim wypadku nie lepiej zjeść mięso, niż sprawić, że śmierć zwierzęcia pójdzie na marne?

Jakie macie sposoby na zminimalizowanie negatywnego wpływu człowieka na świat zwierząt?

Pozdrawiam
Mia Donna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując