2022-02-26, 05:29
|
|
Konto usunięte
|
Dot.: Jak rozmawiać z ludźmi?
Cytat:
Napisane przez AjnHirJar
Biorę leki przeciwdepresyjne(ssri), gdybym ich nie brał to bym leżał cały dzień w łóżku w niepokoju i nie dałbym rady nic zrobić.
Chodzę na psychoterapię na nfz, lecz nie widzę jej przydatności.
Na terapiach autyzmu nigdy nie pokazywali nam żadnego algorytmu jak rozmawiać. Chciałbym taki algorytm mieć.
|
Być może pomogłaby zmiana lekow lub nurtu terapii? Jak długo już się leczysz? Masz pracę/hobby, czy one aktywności w życiu?
Jeśli chodzi o rozmowy, to nie ma jednego skryptu, którego trzeba przestrzegać natomiast umiejętności społeczne można rozwijać jak każde inne dzięki wiedzy i praktyce, zwłaszcza jeśli mówimy o tzw small talk. Ja nauczyłam się go dopiero obserwując ludzi w środowisku zawodowym. Większości ludzi wystarczy jeśli będziesz uprzejmy i okazywał zainteresowanie tym, co mówią, często wystarczy uśmiech i male komentarze typu serio? Ojej! I jak sobie z tym poradziłeś? Itd
Inna sprawa jeśli zależy Ci na głębokiej przyjaźni i więzi, chociaż z mojego doświadczenia i tak trzeba przejść przez ten płytki etap znajomości na początku.
Związki odpuściłbym w ogóle do czasu aż uporasz się z depresją, w tym stanie będzie Ci ciężko zbudować coś zdrowego i możesz skończyć jeszcze bardziej sfrustrowany.
Sent from my BV9800Pro using Tapatalk
|
|
|