2022-02-26, 16:52
|
|
Konto usunięte
|
Dot.: Stan wiedzy o Polsce w Europie i na świecie.
[1=7258b547a7336f971a6a607 b0ec5290e4d99d8fe_62254ff 4264c4;89134368]Ja myślę, że wielu z nich ma złe zdanie nie tylko o Polakach, ale też o innych nacjach i z tą ich pychą również się spotkałam.
Dla wielu Amerykanów Polak, Niemiec czy Francuz to prawie to samo, a moja koleżanka, która 15 lat temu studiowała w USA, spotkała 20-kilkuletniego kolesia, który był zdziwiony, że Europa to nie jest kraj, tylko kontynent.[/QUOTE]
Ja już słyszałam o podobnych sytuacjach (na ile to prawda to nie da się stwierdzić), że właśnie Amerykanie nie potrafią wskazać na mapie największych państw w Europie poza Rosją i może UK. Nie wiem, w głowie mi się to nie mieści, jak dorosły człowiek może nie wiedzieć co to jest Europa. Nawet zakładając, że spał na geografii, historii, WOSie, biologii itd., to jak można w ogóle żyć, nie wiem, oglądać YT, TV, czytać wiadomości w sieci, instagram, czytać książki, rozmawiać z ludźmi i nigdy nie natknąć się na termin 'Europa'?
Po prostu niewiarygodne, że to się dzieje XXI wieku. Jestem ciekawa co to była za jednostka, bo naprawdę o czymś takim jeszcze nie słyszałam
Co do cyrylicy to w sumie teraz sobie przypomniałam, że w gimnazjum też poznałam Francuza, który też myślał, że w PL mamy cyrylicę. Chociaż przynajmniej kojarzył, że blisko Rosji, jak widać niektórzy tego nie wiedzą Przerażające
|
|
|