Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Jak przygotować psa lub kota na pojawienie się w domu dziecka? - WĄTEK ZBIORCZY
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-09-07, 16:14   #89
Viris
Zakorzenienie

Dot.: pies i dziecko??

Ja bym poczekała aż dziecko podrośnie i będzie wiedziało co ta znaczy szanowanie drugiej istoty itp. Wszystko fajnie bobas i szczeniaczek to na pewno piękny widok. Ale ( biorę pod uwagę że chcesz szczeniaczka a nie dorosłego psa ) młody pies jest bardzo absorbujący, wymaga dużo uwagi, przyda się minimalna wiedza o tym czego go nauczyć itp. Pomijając fakt że szczenie w wieku 8 tygodni - tyle najczęściej mają szczeniaczki kupowane w dobrych hodowlach - ponad miesiąc od wprowadzenia się do nowego domku nie powinny wychodzić na dwór - kwarantanna do skończenia podstawowych szczepień - więc sioo i koo w domu + małe dziecko - eee.

Po kwarantannie - nie jest powiedziane że załapie od razu - niektóre psy - którym nie poświęcono wystarczająco dużo czasu nauki sikania na dworze robią to nawet do roku i dłużej.

Ktoś polecił tu ze średnich ras beagle - Boże uchowaj - to pies myśliwski który nie wybiegany i nie zmęczony psychicznie będzie tylko Waszą udręką!!!

Nie będę wymieniać tutaj ras psów które mogłyby się sprawdzić w Waszej sytuacji bo po prostu nie popieram kupowania psiaka przy tak małym dziecku.
Albo pies najpierw i wychowanie/odchowanie i dopiero dziecko w domu gdy panujecie nad psem ( nawet chihuahua potrafią zaleźć za skórę jak właściciel nie ma pojęcia o wychowaniu psiaka ), albo dziecko i kilka lat później pies szczeniaczek itp.

Pozdrawiam.

P.s. Napisałaś że córeczka bardzo lubi zwierzątka - ale nie wiem czy jakieś mieliście w domu, więc może jakieś mniejsze zwierzątko najpierw? Chociażby chomik w klateczce czy akwarium. Ja mam obecnie dżungarskiego - jest mało wymagający, można poobserwować i powoli uczyć dziecko odpowiedzialności za żywe stworzenie.
Oczywiście lepiej bez głaskania itp, ale obserwacja w tym wieku ( dziecko ) wydaje się być i tak ciekawostką.

18,8 kg mniej od 26.01.2007 . Zamiast XL - M/S
Viris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując