2022-04-12, 18:01
|
|
Konto usunięte
|
Dot.: Żal trzymany w sobie
Cytat:
Napisane przez crazystudentka
Czesc. Mam pytanie czy jest jakiś sposób, żeby pozbyć się poczucia niesprawiedliwości i pokrzywdzenia, które jest zupełnie niezależne ode mnie? Od kiedy żyje świadomie i zrozumiałam, ze nie dostanę od dziadków żadnego spadku (ani od taty ani mamy) czuje poczucie niesprawiedliwości. Majątki ich bowiem zostały podzielone tak, ze rodzeństwo rodzicow dostało mieszkania/ziemie - oni natomiast zostali pozbawieni wszystkiego. Od strony taty - ponieważ ziemia została przepisana na jednego syna, który mieszka na wsi( mama była spytana na kilkanaście pewnie lat temu czy chce kilka hektarów to odmówiła)- dzisiaj jest to warte kilkaset tysięcy. Od strony mamy mieszkanie zostało wykupione od spółdzielni przez jej siiostre,kiedy mama nie miała pieniędzy żeby je wykupić. Wowczas były to symboliczne kwoty. Nie rozumiem czemu dziadkowie oddali to mieszkanie w takim momencie życia, kiedy moi rodzice nie mieli tych 10k żeby je wykupić (po połowie z siostra).
Od jakiegoś czasu mam poczucie, ze co z tego ze rozwijam się, szukam coraz lepiej płatnych prac, uzbierałam na wkład własny - jak i tak nigdy nie dorównam temu rodzeństwu ciotecznemu które dostało mieszkanie/ ziemie. Przez całe życie będę spłacać swój kredyt. A inni dostali od losu to, na co ja będę pracować całe życie. Nie potrafię się z tym pogodzić. Jak nie zamartwiać się ciagle ta sytuacja? Pozbyć się tych przygnębiających mysli?
|
pocieszę cię. darowizny za życia podlegają rozliczeniu w ramach schedy spadkowej, wg stanu na dzień darowizny a cen obecnych. nawet jeśli po śmierci dziadków nic by nie zostało do podziału, to twój rodzic będzie mógł ubiegać się o zachowek od pozostałych spadkobierców w ramach rozliczenia tych darowizn. nawet jeśli owe darowizny nie zostały zgłoszone albo była to jakaś pozorna umowa (np sprzedaż za znacznie zaniżoną cenę, obciążenie dożywociem lub służebnością które nigdy nie było realizowane itp), to można to rozliczyć. termin przedawnienia roszczenia o zachowek to 5 lat od śmierci spadkodawcy. dodatkowo roszczenie o zachowek podlega dziedziczeniu, więc nawet gdyby twój rodzic nie zdecydowałby się wystąpić z takim roszczeniem, a zmarłby w tym okresie 5-letnim od śmierci dziadka, to mogłabyś wystąpić jako spadkobierca o przysługujący ci udział. za poradę prawną u radcy lub adwokata zapłacisz nie więcej niż za wizytę u lekarza, a masz do zyskania sporo pieniędzy.
|
|
|