Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Wasze "ulubione" błędy językowe cz. 3.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2022-04-20, 19:45   #4010
Elliott_2020
Raczkowanie

Dot.: Wasze "ulubione" błędy językowe cz. 3.

Cytat:
Napisane przez 69love69 Pokaż wiadomość
Mnóstwo osób podaje właśnie takie słowa jak tytka, ryczka, kejter czy szneka jak typowe z gwary poznańskiej. Jednak prawda jest taka, że aktualnie niewiele osób ich używa, a już na pewno nie młodzi ludzie.

Za to jest mnóstwo słów z gwary, które są używane bardzo często, a ja dopóki nie poszłam na studia (i nie poznałam ludzi z innych miast) to nawet nie wiedziałam, że są gwarą.

Są to na pewno wymienione już tutaj bluzki na naramkach, zakluczanie drzwi, odbijanie biletu, naduszanie guzików, określenie pyz na te drożdżowe, ostrzytko (temperówka), skibka (jako środkowa częśc chleba) i kromka jako dupka/piętka, pamperek (ludzik).

Ostatnio miałam też w pracy dyskusję czy mówi się gumka do mazania czy do ścierania

A w załączniku wrzucam zdjęcie witryny sklepowej, którą widziałam w zeszłym roku w centrum Poznania
Ciekawi mnie na czym polega to "odbijanie" biletu? Jak ktoś w Poznaniu wkłada papierowy bilet do otworu kasownika to ta czynność to jest odbijanie?
Elliott_2020 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując