Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Prawo spadkowe - pytania i wątpliwości.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2022-04-28, 18:05   #91
staska_stasia
Zakorzenienie

Dot.: Prawo spadkowe - pytania i wątpliwości.

Cytat:
Napisane przez lightangel Pokaż wiadomość
Ogólnie sprawa wygląda tak: teściowa zmarła kilka lat temu, miała wspólnotę majątkową z mężem on zrzekł się spadku po żonie i wszystko trafiło do dwóch synów - m.in. po 25% mieszkania (mąż ma nadal swoje 50% mieszkania i to on póki co tam mieszka). Teraz brat TŻ chciałby mu podarować swój udział w mieszkaniu bo ma problemy finansowe i obawia się że z czasem komornik może się upomnieć o te 25% mieszkania. Dlatego chcielibyśmy to jak najszybciej ogarnąć, jak tylko brat TŻ będzie w mieście. Mój TŻ miał to ogarnąć ale ciągle nie ma czasu, więc szukam wszystkich dokumentów jakie są potrzebne żeby tylko umówić ich do notariusza.
No i mam właśnie akt zgonu, odpis wyroku sądowego dotyczącego dziedziczenia i wypis z księgi wieczystej sprzed kilku lat (czyli powiedzmy numer księgi) [emoji6]

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Takie zbycie majątku w celu uniknięcie egzekucji (czy ogólnie: ściągnięcia roszczenia) może zostać zaskarżone i uznane za bezskuteczne wobec konkretnego wierzyciela. Ne jest to idealny sposób na uniknięcie komornika (w sumie na szybko żaden idealny mi do głowy nie przychodzi).
staska_stasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując