2008-09-07, 18:40
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rośliny owadożerne
Ja też zakupiłam owadożerną oślinkę - castorama za 15zł.
Widzę że muszę sie dokładnie wdrożyć w ten temat bo mało wiem...
To chyba cenne uwagi:
Gdy zbliża się jesień, jest coraz zimniej, dni stają się krótsze muchołówka wchodzi w okres spoczynku. Rośnie wolniej, dużo liści czernieje i zamiera a jeśli jakieś pozostały zielone to zamykają się powoli albo wcale się nie chcą zamykać. Początkującemu hodowcy może sprawić trudność odróżnienie okresu spoczynku od zamierania rośliny. Z reguły zamieranie rośliny przebiega gwałtowniej. Aby się upewnić można delikatnie odkopać bulwę - jeśli jest miękka, gnijąca to niestety oznacza koniec rośliny. Zimą, w okresie spoczynku należy zapewnić muchołówce niższą temperaturę: 1-10C.
http://drosera.cpdb.info/dionaea.php
stotna jest jakość wody. Pożądana jest jak najmniejsza zawartość soli mineralnych. Najlepiej używać "deszczówki" pod warunkiem że będzie zbierana z dala od terenów przemysłowych, odpowiednia jest także woda destylowana lub z filtra odwrotnej osmozy (najtańszy filtr RO kosztuje około 500zł). Jeżeli woda kranowa jest bardzo miękka (kamień w czajniku nie osadza się) to można ją stosować, po odstaniu, do podlewania. Wodę twardą dobrze jest przegotować (powinna się gotować kilka minut pod przykryciem - im twardsza tym dłużej). Po przegotowaniu (i ostudzeniu oczywiście) woda nadaje się do podlewania.
|
|