2022-06-05, 15:41
|
|
Pani Mizantrop
|
Dot.: Nie samym denkiem człowiek żyje, czyli nowości w kosmetyczce :) - cz II
[1=5e046a21a251d9e933976ae d7bddd2e3377715e2_6575001 0a329e;89246962]W Polsce były popularne chyba przez blogi włosomaniaczek. To może był jakoś 2014-2016?
O właśnie, krem pod oczy- masz jakiś ulubiony? Niestety Twoje polecenia zwykle u mnie się świetnie sprawdzają.[/QUOTE]
UWAGA bedzie dlugi esej 
Nie bardzo, ciagle kupuje cos innego, testuje, probuje znalezc ideal. Lubie miec inny krem pod oczy na noc i inny na dzien, na noc ma byc tresciwy, a na dzien lekki ale nadal nawilzajacy. Z nie cruelty free calkiem pasowaly mi fioletowy Innisfree i Kiehl's z awokado, ale poza tym co od dawna zalega mi w zapasach juz nie kupuje produktow testowanych na zwierzetach. Mialam spore nadzieje co do kremu z peptydami Paula's Choice, ale sie nie sprawdzil, jedynie konsystencja mi pasowala. Mam obecnie dwa kremy pod oczy First Aid Beauty - ten z niacynamidem i z retinolem. I zaden z nich mi nie pasuje, zaden nie nawilza, a ten z retinolem jest za lekki do stosowania na noc. Na dzien Fenty Skin Flash Nap jest ok - bez szalu, ale naprawde ok. Mialam probke kremu Youth To The People Dream Cream i bardzo mi pasowal, ALE podobno w ciagu 2-3 tygodni od otwarcia wysycha i nie da sie go uzywac, nie mam ochoty placic $75 za cos co mi posluzy tak krotko. Mialam tez miniaturke maski pod oczy z retinolem Glow Recipe i tez mi nie pasowala. Jedyne co obecnie naprawde polecam, to sztyft retinolowy Peace Out, nakladam na noc pod krem i mam wrazenie ze rozjasnil mi troche skore. Uzywam od +/- dwoch miesiecy i dzialania anti age jeszcze nie zauwazylam, ale sztyft jest mega wydajny, na pewno jeszcze go kupie. Lubilam tez krem pod oczy Jurlique herbal recovery, musze go kupic ponownie, bo nie mialam go juz ze 3-4 lata, a czuje ze moze mi sie sprawdzic na dzien.
Nie cruelty free produkty:
serum kolagenowe Elemis - to w turkusowej butelce, ale koniecznie pod krem a nie zamiast
krem Kiehl's z awokado jesli szukasz czegos o tresciwej konsystencji
sztyft Kiehl's na opuchniete powieki (z cruelty free marek widzialam, ze Embryolisse ma cos podobnego w ofercie, ale nie mialam nic od nich wiec sie nie wypowiem na temat skutecznosci)
Innisfree fioletowy z orchidea (?) - chyba moj ulubiony - lepszy od tego od Kiehl's
La Roche Posay Redermic C - bardzo lekki krem z witamina C, jeszcze jeszcze wersja Redermic R z retinolem, podobno tez dobra, ale nie probowalam, spodziewam sie ze to cos podobnego do FAB z retinolem
Kiehl's Midnight Recovery tez byl bardzo ok
Estee Lauder Advanced Night Repair - fajny jesli ktos ma sklonnosci do zapuchnietych powiek i workow pod oczami, faktycznie wyglada sie swiezo z rana po nim
Cruelty free:
Youth To The People Dream cream - na wlasna odpowiedzialnosc bo potencjalnie szybko wysycha
krem Jurlique Herbal Recovery (wersja w sloiczku, nie w tubie)
sztyft retinolowy Peace Out (maja tez wersje do twarzy)
krem Fenty flash nap - calkiem niezly lekki krem na dzien
Dermalogica Stress Positive Eye Lift - faktycznie pomaga z opuchlizna i workami
Nie polecam:
Glow Recipe (zdziwilo mnie to, bo zazwyczaj bardzo lubie ich produkty)
Drunk Elephant - rownie dobrze mozna smarowac sie woda 
Darphin w rozowym sloiczku - strasznie mnie uczulil
Origins Ginzing - tez mnie podraznil i uczulil, jest strasznie mocno perfumowany
Cetaphil - moze jedynie u bardzo mlodej osoby (nastolatki) by sie sprawdzil
Clinique All About Eyes - uczulil mnie i spowodowal znaczne pogorszenie egzemy na powiekach - pewnie przez parafine w "dolnej" polowie skladu
Chcialabym przetestowac kremy pod oczy Tatcha, mam tez przeczucie ze Magic Eye Rescue od Charlotte Tilbury moze byc cruelty free odpowiednikiem kremu Estee Lauder.
|
|