2022-06-06, 12:05
|
#2093
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 22 122
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 74.
Cytat:
Napisane przez gryx82
Uważacie, że chleb to produkt wysokoprzetworzony? Nawet taki tradycyjny, domowy, na zakwasie? Nie patrzyłem na to nigdy z tej strony, w końcu chleb to podstawa pożywienia u nas od setek lat, ale ostatnio oglądam braci Rodzeń i tam się pojawił ten wątek (bo niby racja - od kłosa zboża rosnącego na polu do bochenka dość daleka droga, no ale z drugiej strony - w 100% naturalne są chyba tylko warzywa, owoce i mleko prosto od krowy)
|
jakoś przetworzony jest.
natomiast lepiej się chyba przyglądać jaki chleb kupujemy, jaki ma skład i jak my na niego reagujemy.
Ogólnie zdrowszy jest z pełnego przemiału/razowy, żytni, orkiszowy, ale niektórzy słabo trawią takie chleby, wiec dla nich zdrowsze będą te z mąki jednak bardziej oczyszczonej.
Jeśli chleb ma prosty skład : mąka, sól, drożdże/zakwas + naturalne dodatki typu nasiona, ziarna, kefir/maślanka, melasa/słód- to zwłaszcza chleby na zakwasie, długiej fermentacji, to jest dobry dla człowieka produkt.
Nawet jeśli piekła go piekarnia.
tak samo białe sery: twarogi, dojrzewające i żółte sery z dobrym składem: mleko, sól, podpuszczka. Niby przetworzone, ale zwłaszcza te długodojrzewajace, to produkt fermentowany, bezlaktozowy (w procesie długiej fermentacji laktoza jest rozkładana) czyli zdrowszy i na ogół dużo lepiej strawny dla wielu ludzi niż swieże mleko krowie.
__________________
Cava
Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
Edytowane przez cava
Czas edycji: 2022-06-06 o 12:07
|
|
|