Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - "Dlaczego nie piszą tego na etykiecie?!" - czyli czego nie wiemy, a powinnyśmy
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2022-08-11, 14:27   #71
brandie
Wtajemniczenie

Dot.: "Dlaczego nie piszą tego na etykiecie?!" - czyli czego nie wiemy, a powinnyśmy

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Chusteczki to nie jest ściema, wystarczy wyprać ciemne z jasnym raz z chusteczką a raz bez. Od razu widać, jak zszarzały jasne rzeczy prane bez chusteczki. Z tym że dużo zależy od materiałów- naturalne włókna są bardziej podatne na wymywanie swoich i "łapanie" obcych kolorów, syntetyki są bardziej stabilne, więc mogą nie potrzebować tej metody.

Tak na szybko to nie znalazłam nic, co by potwierdzało dodawanie jakichś specjalnych środków. W różnych testach wychodzi, że te specjalne środki do ciemnego prania nie sprawdzają się lepiej niż te do kolorów - oba działają przez brak środków wybielających.
W tych testach poleca się też proszek jako lepszy do prania jasnego i płyn do ciemnego.

Ja wrzucam czasem chusteczki dla bezpieczeństwa i zawsze jest zafarbowana po praniu.

Myślałam, że te środki do czarnego działają jak szampony do włosów brązowych - z czasem pogłębiają i przyciemniają kolor, skoro taki Perwoll reklamuje się, że poprawia wygląd czarnych ubrań.
Mam mało czarnych rzeczy, piorę w żelu do kolorów i nie widzę, żeby blakły, ale kiedyś rzeczywiście miałam czarne spodnie, które zrobiły się ciemnoszare. Tylko to chyba bardziej kwestia jakości materiału i barwnika niż detergentu do prania.
brandie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując