Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Jestem mitomanką. Jestem załamana
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2022-08-22, 10:13   #8
d5f2b1fe262415f84dead746c1bee8c0d6ac2850_6340b0400d0a7
Konto usunięte

Dot.: Jestem mitomanką. Jestem załamana

Cytat:
Napisane przez Ellen_Ripley Pokaż wiadomość
Ale Ty chcesz ogólnie przestać kłamać, nieważne, czy Ci się to opłaca, czy nie? Bo trochę dziwnie zabrzmiał fragment:
Problem z mitomanami jest taki, że czy chcą czy nie chcą, to zwykle kłamią impulsywnie. Nie zastanawiają się przed nad konsekwencjami, brakuje im tego hamulca co zwykle mają inni dorośli ludzie (bo mitomania przejściowa u dzieci to norma). To jest zaburzenie i je się po prostu leczy psychoterapią.

Na Wizażu też jest przecież taka jedna stała użytkowniczka, która co rusz wymyśla jakieś historie na temat swojego życia, próbuje się w ten sposób dowartościować i zdobyć uwagę innych, a jak jest łapana na niekonsekwencji to albo znika, albo próbuje wzbudzić współczucie robiąc z siebie ofiarę. Niestety jak mitomania towarzyszy innym zaburzeniom np. ChAD to może nawet momentami przybierać formy urojeń, gdzie osoba, która kłamie, nie zdaje sobie z tego z sprawy w danym momencie. Dopiero później do niej to dociera, o ile w ogóle. Trudno tutaj kogoś winić, że chce się tak zachowywać, bo często jest ofiarą własnej psychiki. Natomiast taka osoba, kiedy zacznie sobie zdawać sprawę, że nie panuje nad swoim zachowaniem, powinna podjąć leczenie i tyle.
d5f2b1fe262415f84dead746c1bee8c0d6ac2850_6340b0400d0a7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując