Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Przepuszczanie w kolejce i ustępowanie miejsca.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2022-08-29, 13:17   #4
Norluka
Wtajemniczenie

Dot.: Przepuszczanie w kolejce i ustępowanie miejsca.

Cytat:
Napisane przez Lumimi Pokaż wiadomość
Ostatnio mignął mi filmik o przepuszczaniu kobiety w ciąży w kolejce. Chodziło o to że żaliła się że jak stała "z brzuchem" to ludzie udawali że jej nie widzą i nikt nie przepuścił. Że nikt jej nie ustąpił miejsca. W komentarzach oczywiście dwa fronty. Jeden ze jak się źle czujesz to zawsze możesz poprosić. Drugi że ludzie sami powinni widzieć i ja przepuścić. Jakie jest wasze zdanie na temat ustępowania miejsca czy puszczania w kolejkach? Mam na myśli ciężarne, osoby starsze czy niepełnosprawne.

Moim zdaniem jeśli czegos potrzebujesz to poproś bo może ktoś po prostu nie zauważyć. Nie raz mi się zdarzyło w zatłoczonym autobusie prosić o miejsce gdy było mi słabo czy o puszczenie w sklepie gdy np spieszyłam się na autobus. Nie pamiętam żeby ktoś mi odnowił czy mnie zwyzywał.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Ustępuję miejsca w komunikacji miejskiej starszym i niepełnosprawnym.

W kolejce w sklepie nie bardzo. Jak poproszą, to spoko. Ogólnie nie pamiętam, żeby mi się zdarzyło, że stoję w sklepie, mam wózek pełny zakupów, więc na dłużej, a za mną jest ktoś widocznie stary, schorowany. Ale to pewnie wynika z tego, że zakupy ogarniam najczęściej po drodze z pracy i w sklepach też są wtedy ludzie, którzy z pracy przed chwilą wyszli (pracuję w bardzo standardowych godzinach). Też rzadko oglądam się za siebie, kto tam stoi.

A co do ciężarnych to mam taki problem, że po pierwsze często nie wiem, czy faktycznie jakaś kobieta jest w ciąży, czy po prostu bardziej okrągła, zwłaszcza w zimie pod grubymi kurtkami, a po drugie zwykle jak już patrzę, to raczej na twarze, a nie gdzieś tam niżej, zwłaszcza, że jestem dość wysoka i brzuchy są dużo poniżej linii mojego wzroku. W skrócie - najczęściej nie zauważam.
Norluka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując