2022-09-11, 17:44
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Zmiana branży na IT w wieku 28 lat?
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;89344943]Myślicie, że to ma sens? Ostatnio zainteresowałam się data science, a kiedyś może mogłabym pójść w machine learning połączone z lingwistyką (która częściowo wiąże się z moimi studiami), uczeniem sztucznej inteligencji języka. Wydaje mi się to ciekawe.
Studiowałam filologię, a pracowałam do tej pory w jeszcze całkiem innej branży.
Mój plan to darmowe kursy, najpierw z matematyki (statystyka, rachunek prawdopodobieństwa... i co tam się jeszcze może przydać do data science), potem ogarnięcie podstaw Pythona i baz danych, a jak uznam, że dalej mi się podoba, to jakiś płatny kurs /kursy.
W szkole byłam ok z matematyki i ją lubiłam, myślę, ze dałabym radę to ogarnąć i że umiem myśleć logicznie.
Może ktos ma jakieś wskazówki albo uważacie, ze nie ma się co na to porywac bez odpowiednich studiów, i może pracodawcy wolą młodszych juniorów?
Jeśli napisałam jakieś głupoty, to przepraszam, dopiero się rozglądam w tym temacie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]
Myślę że warto spróbować. Wiele osób próbuje się teraz przekwalifikować na IT w różnym wieku. Jak będziesz coś umieć to pewnie się uda. Studiami bym się nie przejmowała bo zawsze można dorobić jakąś podyplomówkę (a czasem na podyplomowych można się więcej nauczyć niż na licencjacie, nie wiem akurat czy w IT).
|
|
|