Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Rasizm dyskusja.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2022-09-30, 10:06   #90
Pinky_bee
Raczkowanie

Dot.: Rasizm dyskusja.

A może po prostu być miłym i widząc, ze coś komuś przeszkadza nie mówmy tego? Jeżeli osoba niskorosła mówi, że "karzeł" ewentualnie "kurdupel" jest krzywdzące i negatywnie nacechowane to po co to używać. Jeżeli osoby ciemnoskóry w Polsce mówią, że "Murzynek Bambo" je drażni i jest krzywdzące to czemu to używać? Na przekór, bo dla Ciebie to głupie? To nie ty zmagasz się ze stygmatyzacją, nie ciebie dotyczy problem, a ich. Była akcja w PL "Dont call me Murzyn" a ludzie się ciskali, że jak to?! No tak to. Ja sama za dzieciaka byłam wyzywana od okularników i innych do takiego stopnia, że przestałam nosić okulary i się ich wstydziłam. Dzieciaki z ciemną skórą po wyzywaniu przez rówieśników nie zdejmą sobie skóry albo jej nie przemaluje. Kogoś dotykają niektóre słowa to z nich nie korzystajmy. Po prostu.

---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:03 ----------

- Podkreślam, że słowo Murzyn było niegdyś neutralne, a w każdym razie najlepsze z możliwych, można znaleźć bez trudu neutralne i pozytywne konteksty tego rzeczownika, a osoby, które używały go w latach osiemdziesiątych czy dziewięćdziesiątych, nie mają w żadnym razie powodu do wyrzutów sumienia. Jednak słowa zmieniają skojarzenia i wydźwięk w toku naturalnych zmian świadomości społecznej. Dziś słowo Murzyn jest nie tylko obarczone złymi skojarzeniami, jest już archaiczne - napisał prof. Łaziński.
Pinky_bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując