Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Wspomnień czar! 5-10-15… lat temu ;-)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2022-11-22, 20:12   #1
Imaira
Przyczajenie

Wspomnień czar! 5-10-15… lat temu ;-)

Jako, że jestem osobą o trochę nostalgicznej naturze wymyśliłam sobie, że zaproszę Was do wspólnych wspomnień. Świat się szybko zmienia, i ja osobiście widzę, jak dużo się zmieniło w moim otoczeniu odkąd weszłam na rynek pracy - w 2010 roku.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, źe to będą wspomnienia bardzo subiektywne, bo każdy jednak żyje/żył w innym miejscu, środowisku itd. Ale ciekawa jestem Waszych wspomnień i tego, co przywołuje Waszą nostalgię/łezkę kręcącą się w oku ;-)

A co ja wspominam z rozrzewnieniem?

W (+/-) 2010 roku…

- wielkopowierzchniowe sklepy/galerie robiły furorę w Polsce! Wiele sklepów, towarów było absolutną nowością. W moim otoczeniu (teraz wiem, że nie ma się czym chwalić ) często całymi rodzinami w sobotę jechało się „na pielgrzymkę” do galerii handlowej. A w tej galerii trwoniło się majątek na bzdury, bo wiele tych produktów widzieliśmy pierwszy raz i był efekt WOW

- moim prywatnym marzeniem było kiedyś urządzić mieszkanie w Ikei… chodziłyśmy tam z przyjaciółką „połazić” i obie marzyłyśmy, że 1:1 tak będą wyglądały nasze przyszłe mieszkania

- osoby wchodzące na rynek pracy praktycznie nie miały szans na wypłatę powyżej minimalnej, również w dobrych zawodach i po dobrych szkołach. Słynne staże milenialsów Pamiętam, źe wtedy na serio wydawało mi się, że co za różnica czy ktoś był ambitny czy nie, i tak wszyscy kończyliśmy z podobną kasą „na rękę” - oczywiście, życie zweryfikowało i zarobki się rozjechały

- a 2500zł to była dobra wypłata!

- nie było powszechnej mody na włosomaniactwo, i razem z koleżankami ze studiów uważałyśmy drogeryjne zestawy szampon + odżywka popularnych marek za właściwą pielęgnację

- najmodniejszym w moim otoczeniu sklepem z modą był Orsay (który zdążył opuścić Polskę! Jakby mi to ktoś powiedział w tamtych czasach, wyśmiałabym)

- popularną dietą była kopenhaska - powszechnie wierzono, że to dieta cud! Kawusia na śniadanie eeeek!

- w moim otoczeniu nie było mody na Kevina, ale obowiązkowym filmem który trzeba był obejrzeć w Święta przy choince był Władca Pierścieni

- a skoro o Władcy Pierścieni mowa, to w tamtych czasach swoistą nowością i fenomenem był merdż, takie rzeczy dopiero się stawały popularne, i np. kupowało się nutellę, żeby mieć z niej szklany kubeczek z postacią z filmu W sensie, wtedy nie dalo się kupić wszystkiego z wszystkim, więc jak coś lubiłaś i znalazłaś gadżet, to był na wagę złota

- popularnym motywem w modzie były gwiazdki (np. kolczyki)

- marki robił wrażenie, ale też oferowały faktycznie często lepszą jakość niż produkty no-name (w tej chwili myślę głównie o spożywce)

A co Wy sobie z uśmiechem wspominacie?
Imaira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując