Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Składki na różne okazje w pracy
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2022-12-04, 14:09   #3
Darine7
Raczkowanie

Dot.: Składki na różne okazje w pracy

Cytat:
Napisane przez AdiAdrianna Pokaż wiadomość
Czy u was w pracy też się ciągle składacie na różne okazje?
U mnie w pracy ciągle są jakieś składki po ok 25-30 zł jak koleżanka odchodziła z pracy na zestaw biżuterii za ponad 200 zł, inna koleżanka brała ślub i się składaliśmy po ponad 20 zł na ramkę na zdjęcia za też jakieś 200 zł, teraz znów ta koleżanka jest w ciąży i znów się jej składany na jakiegoś misia za około 200 zł i znów wyjdzie po ok 20-30 zł, inna koleżanka odchodzi znów z pracy i też się jej będziemy składać bo przyniesie ciasto i tak ciągle.

Jest nas ok 12 osób i ciągle składamy się na kogoś. Też tak macie?
Tak i stanowczo się już teraz z tego wymiksowuję.
Miałam tak w poprzednich pracach gdzie pracowałam w małych zespołach i tam mi te składki aż tak nie przeszkadzały bo może i średnio raz na miesiąc po te 20 zł trzeba się było na kogoś złożyć, ale każdy dla siebie też dostawał w miarę sensowny prezent bo znaliśmy się dobrze, wiedzieliśmy co komu sprawi przyjemność, i zawsze każdy dostał prezent, nie tak że o jednych urodzinach się pamiętało, o innych nie.
A teraz jestem w wielkiej firmie i tfu, te składki to po prostu jakiś koszmar. Mam wrażenie że ludzie składaliby się najchętniej na byle pierdołę z byle okazji i na każdego, a już najchętniej na wyższego szczebla managerów.
Pewnego razu powiedziałam wprost że nie mam ochoty się składać.
Sama w tej firmie nie obchodzę urodzin/ślubów/rozwodów/chrzcin dziecka w pracy i nie mam ochoty z byle okazji na kogoś łożyć. A jak ktoś ma na to ochotę to niech to robi, ale i nie wywiera presji na innych.

Edytowane przez Darine7
Czas edycji: 2022-12-04 o 14:10
Darine7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując