Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Uregulowanie hormonów, sposób?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2022-12-08, 09:24   #2
Aaneczkaa86
Zadomowienie

Dot.: Uregulowanie hormonow, sposob?

Cytat:
Napisane przez RegiRen Pokaż wiadomość
Witam Was,

pół roku temu zrezygnowałam z tabsów na dobre, po przebytej trombozie, ogólnym złym samopoczuciu, czuję się po odstawieniu o NIEBO lepiej. Kocham ten stan i nie chcę go zmieniać, ALE!
Okres dostałam po 2 msc odstawieniu tabletek a potem już wyparował i nie ma go do tej pory.

Lecą mi strasznie włosy i używam na to minoksidyl 5%, ale średnio daje sobie radę.

W poprzednim tygodniu byłam u gina i zrobiłam sobie badania hormonalne, bo mam też ostatnio straszne problemy ze snem, z zasypianiem, przesypianiem...i co wyszło?
Moje hormony są wywrócone do góry nogami, damskie niskie a testo bardzo wysokie.
Lekarz znowu polecił mi brać tabletki, choć przeprowadzić 3 miesięczną kurację, żeby ponoć te hormony z powrotem się unormowały, ale jestem bardzo niechętna do tego.

Podczas brania tabsów przytyłam bardzo, bo i miałam duży apetyt, bez tabletek 10 kg mniej Nie chcę wrócić do tego szajsu.
Czy na pewno nie ma innych metod niż te okrutne tabsy?
Pytam się Was, bo lekarze zazwyczaj chcą iść po najmniejszej lini oporu.

Pozdrówki, Reni

Strasznie demonizujesz tabletki antykoncepcyjne Same tabletki nie powodują tycia. Jak przy wielu innych lekach może być skutkiem ubocznym zatrzymanie wody, zwiększenie łaknienia. Jeśli występują u kogoś takie skutki to na rynku jest tak dużo dostępnych środków hormonalnych, że można spokojnie dobrać takie, które takich skutków nie powodują. Dużo też zależy od organizmu. Jak radzić sobie po odstawieniu tabletek np. z włosami dziewczyny się już rozpisywały to nie będę się powielać.

Wracając do twojego pytania. Czy lekarz idzie po najmniejszej linii oporu? . I tak i nie. Zalecił Ci tabletki hormonalne ponieważ to najszybciej hormony ureguluje. Czy są naturalne sposoby regulacji hormonów? TAK. Czy w twoim przypadku będą skuteczne? Mogą być, jednak nie będzie to trwało 3 miesiące tylko musisz się przygotować na może pozytywne rezultaty oddalone w czasie. To nie będzie tak, że zjesz pęczek pietruszki i hormony wrócą do normy.

Masz wyniki hormonalne. Warto się z nimi przejść do dietetyka. Zaleci Ci zastosowanie odpowiedniej diety plus dużo ruchu. Biegasz? Chodzisz na siłownię? Ćwiczysz w domu? Co do diety z czego pewnie zaleci Ci zrezygnować dietetyk: cukier, słodycze, napoje gazowane, białe pieczywo, produkty przetworzone, margaryna,

Zamiast np. czerwonego mięsa zaleci tłuste ryby, pieczywo razowe zamiast białego, kasze, orzechy itp. Dużo pietruszki, lucerna np herbata

Edytowane przez Aaneczkaa86
Czas edycji: 2022-12-08 o 10:47
Aaneczkaa86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując