2022-12-19, 19:08
|
|
Konto usunięte
|
Dot.: Pierwsza wizyta u ginekologa
Cytat:
Napisane przez MalieNova
Cześć, chciałabym się spytać nieco bardziej doświadczonych z was jak wygląda pierwsza wizyta u ginekologa i czy w moim przypadku warto w ogóle na nią iść. Już 3 tygodnie spóźnia mi się okres. Poczytałam trochę na różnych forach, prześledziłam sobie ostatnie wydarzenia czy przypadkiem nie miały wpływu na opóźnienie, ale nic szczególnego się nie działo. Do tej pory miałam regularny cykl, a tu taka niespodzianka. Ciążę również wykluczam, bo nigdy nie współżyłam. W związku z tym też postanowiłam, że udać się na konsultację ginekologiczną, ale waham się. Czytałam, że na pierwszej wizycie lekarz może zrobić USG dopochwowe albo ogólnie przyjrzeć się jak co wygląda i to mnie bardzo zniechęca. Nie chodzi tu o jakiś ból ani dyskomfort fizyczny tylko raczej o dyskomfort psychiczny. Nie wyobrażam sobie leżeć z rozłożonymi nogami prze obcym człowiekiem, nieważne czy to kobieta czy mężczyzna. Nie przekonuje mnie też fakt, że to jest lekarz i to normalne w takim wypadku. Zastanawiam się też czy mogę w takim poprosić o samo USG brzucha i okolic. Z góry dziękuję za wszelkie rady i pomoc 
|
Ile masz lat i jak ile czasu upłynęło od pierwszego okresu ?
Jeżeli więcej niż 2-3 lata, to powinnaś iść na pierwszą wizytę kontrolną sprawdzić czy rozwijasz się prawidłowo i czy wszystko jest w porządku.
Jeżeli jesteś dziewicą, to lekarz wykonuje badanie (zarówno ręczne jak i USG) przez odbyt. Badanie za pomocą USG przez powłoki brzuszne jest mniej skuteczne i raczej się tego nie praktykuje u kobiet, które nie są w ciąży. Musiałbyś zapytać lekarza o sensowność takiego badania u Ciebie, daj mu zdecydować 
Jeżeli Cię coś niepokoi to idź do lekarza koniecznie, najlepiej do kobiety i najlepiej jakiejś sprawdzonej, popytaj koleżanki, pogadaj z mamą. Najgorzej na pierwszej wizycie trafić na jakiegoś gbura.
Teraz gabinety zwykle są wyposażone w łazienkę do pacjentek, gdzie można się przebrać i nałożyć jednorazową spódnicę i 'kapcie' z flizeliny. Lekarz nie ogląda nic poza miejscami, które bada, nie paraduje się przed nim z gołym tyłkiem Na pierwszej wizycie lakarz powinien Cię zapytać o datę pierwszego w życiu i ostatniego okresu (przed wizytą). Zapyta ile trwają cykle, jak przebiega miesiączka, czy współżyjesz, jaką antykoncepcję stosujesz no i czy na coś się uskarżasz. Potem bada ginekologicznie i powinien zbadać też piersi. Samo badanie nie trwa długo, kilkanaście minut maksymalnie.
Trzy tygodnie opóźnienia w pojawieniu się okresu to jeszcze nie jest jakiś dramat, ale faktycznie może warto to sprawdzić.
Nie pękaj, wizyta u lekarza to normalna sprawa, mamy XXI wiek, daj spokój.
Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25
Czas edycji: 2022-12-19 o 19:14
|
|
|