Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Nauka języków - wątek do plotek i motywowania się :)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2023-01-11, 15:51   #3
4b27789c826749bd4d16893be0ab05cdfb4777a2_659f2fa2a88b4
Konto usunięte

Dot.: Nauka języków - wątek do plotek i motywowania się :)

Angielski - C1, też chciałabym zrobić certyfikat. Mam na B2, zdany jakoś w 2015 roku. Trafiłam na jakis fajny unijny projekt i miałam 9 godzin w tygodniu zajęć z angielskiego, a na koniec był certyfikat i to wszystko za free.

Włoski - nie wiem miewam braki w podstawach, a jednocześnie rozumiem ten język, w mowie i w piśmie Trochę uczyłam się na studiach, ale lektorat był na 7.30 i po zdanie certyfikatu z angielskiego - przestałam uczęszczać, bo nie musiałam. Nie miałam wtedy motywacji ani żadnego planu na siebie z tym jezykiem. 1.5 roku temu wyjechalam na rok do Włoch, no i imersja pełną parą.

Po około 5 miesiącach czułam się już pewniej i samodzielnie. Nie bałam się iść sama do lekarza czy gdzieś, pod ręką w telefonie google tłumacz w razie czego i jazda. Teraz czasami zaluje, ze nie wykorzystalam lepiej tego czasu, ale no trudno.

Po powrocie do Polski śmiesznie, bo czuje ze dopiero ten jezyk ulozyl mi sie w glowie, troche odleżał i teraz jest lepszy.

Myślę o certyfikacie na B2 lub C1 pod koniec 2023 lub na początek 2024 roku, a nawet o italanistyce od przyszłego roku

Francuski - zaczynam od zera. Dokładnie za tydzien mam pierwszą lekcje na kursie online. Do tej pory zrobilam tylko kilka unitów z francuskiego na Duoligno (chyba 7, nie chce isc dalej za bardzo przed kursem), coś tam sobie notuję, ale bez spiny. Czekam jednak na nauczycielke. Fajnie by bylo osiagnac w tym roku B1. Mysle, ze w sumie czemu by sie mialo nie udac?

Znam szczątkowo ukraiński i rosyjski, bo studiowałam to przez kilka miesiący, ale rzuciłąm te studia (teraz mogę jedynie załować )

Chciałabym znać niemiecki, bo sporo pracy, ale po prostu nie... może kiedyś.

Podoba mi się hiszpański i portugalski. Myślę o nauce też czegoś nieoczywistego w stylu chorwacki (w pracy czasami pracuje z Chorwatkami i naprawde sporo idzie zrozumiec ze sluchu po prostu). W zalezności gdzie mnie życie poniesie.

Uczę się, bo chce wrocic do Włoch na stałe, a samym włoskim nikomu tam nie zaimponuje
4b27789c826749bd4d16893be0ab05cdfb4777a2_659f2fa2a88b4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując