Bycie offline - luksus naszych czasów
Ostatnio gdzieś mignęło mi podobne zdanie w wersji angielskiej. Zgadzacie się z tym, że bycie offline to nowa miara luksusu?
Generalnie temat o tym, że coraz więcej osób dopada tzw. "telefonoza" i przyklejenie telefonu do ręki. Z czasem to niemal uzależnienie i bezwiedne sięganie po telefon. Wchodzenie na 3min "tylko coś sprawdzić", a nagle mija godzina na scrollowaniu "głupot" chociaż w planach było coś innego, bardziej pożytecznego.
Czy dotyczą was w jakimś stopniu poniższe zachowania?
- pierwsza rzecz po obudzeniu i ostatnia przed snem (mimo iż wiemy, że ekspozycja na niebieskie światło pogarsza jakość snu) to telefon
- "jeszcze tylko 5min w telefonie", a w efekcie pójście spać godzinę później niż planowane
- chodzenie z telefonem nawet do wc
- jedzenie w samotności zawsze połączone z przeglądaniem telefonu
- scrollowanie telefonu w pracy (w nudniejszym momencie albo czekając jak się np. załaduje jakiś plik)
- sprawdzanie telefonu w trakcie oglądania filmu/serialu
- spędzanie większości wolnego czasu z telefonem w ręku (po pracy i obowiązkach domowych typu gotowanie, sprzątnie itp.)
- scrollowanie telefonu podczas zabawy z dzieckiem albo opieki na placu zabaw
- widoczne pogorszenie umiejętności skupienia się przez dłuższy czas (np. podczas nauki)
- mniejsza chęć na spotkania towarzyskie, bo wystarcza kontakt online
- zmiany w wyglądzie - np. wdowi garb albo drugi podbrudek od nienaturalnej postawy ciała (wysunięta i pochylona głowa).
To tylko kilka popularnych zachowań. Ciekawa jestem czy cokolwiek was dotyczy czy macie pełną kontrolę nad swoim czasem w telefonie? A jak u waszych dzieci (szczególnie nastolatków)? Albo może pogorszyła wam się relacja z kimś, bo dopadła go telefonoza? Ja sama widzę siebie w niektórych punktach i trochę mnie to przeraża. Zaczęłam z tym walczyć, ale to nie takie proste jak się wydaje. Ale na pewno warto zadbać o polepszenie jakości swojego życia. Gdzieś też przeczytałam, że algorytmy aplikacji już nie skupiają się aż tak na przyciągnięciu nowych użytkowników tylko jak zatrzymać obecnych użytkowników coraz dłużej i dłużej w danej aplikacji. Nie wiem czy to prawda, ale wydaje się, że to ma sens.
|