2023-05-06, 09:47
|
|
BAN stały
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią +ot. cz.79
Cytat:
Napisane przez cava
To co ja opisywałam to rok jakoś od 2011+.
Po prostu trochę za dużo zależało od woli rodziców, i zaczął sie ten boom na straszenie szkół prawnikami, gazetami.
Szkoła nie bardzo chyba miała narzędzia, do zwykłych chuliganów zdarzało sie ze wzywali po prostu policję, komisariat był jakieś 100 m od szkoły i policjanci przychodzili.
Do tego chłopca nie wiadomo było co robić, bo rodzice sie uparli ze on sie nadaje do chodzenia do zwykłej szkoły, a szkoła owszem widziała problem ale nie miała narzędzi. No bo faktycznie bez sensu wzywać policję do dziecka z ewidentnym zaburzeniem. Co by miała policja zrobić niby?
On powinien być w klasie integracyjnej i mieć dodatkowego opiekuna który by pilnował co on robi i mu tłumaczył na bieżąco. No ale rodzice uważali ze to dla niego by było niedobre, radzi sobie z programem to sie nadaje do zwykłej szkoły a jak ktoś uważa inaczej to oni podadzą go do sądu, do gazety, ze sie znęca, dyskryminuje itp.
Nie wiem jak jest teraz.
|
poważnie? masakra...
ale generalnie problem seksualności dzieci z zaburzeniami to temat tabu i zamiata się to pod dywan. (co w sumie nie jest jakieś dziwne biorąc pod uwagę obecne podejście w polsce do tematów związanych z seksem, nawet zdrowych ludzi).
mam w bliskiej rodzinie dziewczynę, która zawodowo pracuje z osobami z przeróżnymi zaburzeniami psychicznymi - starszymi nastolatkami i młodymi dorosłymi. i mówi, że czasem się robi niebezpiecznie. część tych osób nie umie się kontrolować i nie rozumie co się z nimi dzieje. nikt ich nie nauczył i nie powiedział co robi jak się pojawia podniecenie seksualne. a "zakochują" się bardzo łatwo, zwłaszcza w miłych i ładnych paniach opiekunkach, ale koleżankach z grupy też. i jak ma sobie poradzić opiekunka 1,60 wzrostu, jakieś 50 kg wagi z gościem ponad 2 razy cięższym.
strasznie ciężki temat. zwłaszcza jeśli rodzice nie widzą problemu
Edytowane przez Sodalite
Czas edycji: 2023-05-06 o 09:49
|
|
|