2023-05-28, 16:15
|
|
|
Zadomowienie
|
Dot.: Przeprowadzka do innego kraju- prośba o radę
Cytat:
Napisane przez Hanacha
Cześć dziewczyny,
Z góry przepraszam was jeśli dodaję wątek w złym miejscu- jeśli tak jest a moderator ma możliwość przeniesienia go, bardzo bym o to prosiła.
Swoje pytanie kieruję do was wszystkich- nie tylko tych, które faktycznie podjęły decyzję o emigracji ale wszystkich, które lubią podróże i inne kultury, lub po prostu mają ochotę doradzić babie w potrzebie.
Mam 25 lat, obecnie mieszkam i pracuję w Warszawie. Ostatnio w moim życiu zadziało się wiele złych rzeczy, które skłoniły mnie do przemyślenia kilku spraw a w szczególności- do ponownej refleksji nad moim największym marzeniem o życiu za granicą. Jako że pracuję zdalnie, zastanawiam się nad wyjazdem do innego Państwa u Unii Europejskiej (mój pracodawca nie wyraził niestety zgody na dalsze wyjazdy, co rozumiem). Najbardziej interesowałaby mnie przeprowadzka do Barcelony lub Aten.
Zastanawia mnie kilka kwestii, na temat których nie mam właściwie żadnego "praktycznego" pojęcia.
Przede wszystkim, nie wiem jak dokładnie wygląda kwestia utrzymania się w obu miejscach. Moje miesięczne dochody to 9 tyś zł netto (na co składa się moja pensja + pieniądze z wynajmu mojej kawalerki w Warszawie). Czy taki budżet pozwoliłby mi żyć spokojnie w obu miastach? Zaznaczę od razu że nie zależy mi na luksusach, chciałabym wynająć małe mieszkanie, kupić karnet na jogę i czasami chodzić na poranną kawkę.
Po drugie, czy macie jakieś doświadczenia z życiem w obu miastach, lub innym miejscu w Hiszpanii/Grecji? Bardzo chętnie przeczytam wasze historie. Nawet jeśli byłyście tam jedynie turystycznie (tak jak ja), to bardzo proszę, podzielcie się swoimi wrażeniami.
Obecnie czuję się trochę zagubiona w życiu i nie wiem, na jaki okres czasu miałabym się przeprowadzić. Myślę że warto jednak spróbować, bo dzięki zdalnej pracy miałabym jednak możliwość powrotu do Warszawy, gdyby coś nie potoczyło się zgodnie z planem.
Z góry bardzo dziękuję za wasze odpowiedzi.
|
Ja byłam ostatnio w Barcelonie, szczerze nie wiem ile kosztuje wynajem, ale jedzenie czy chemia są na podobnym poziomie co u nas. W samej Barcelonie jest trochę niebezpiecznie, tambylcy ostrzegali mnie przed wieczornym wychodzeniem na miasto i przed złodziejami. Samo miasto jest bardzo dobrze skomunikowane metrem. Dużo ludzi mieszka poza Barceloną i dojeżdża codziennie do pracy pociągiem lub metrem. Jak wiadomo na obrzeżach taniej.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|