Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Jestem zerem
Wątek: Jestem zerem
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2023-05-30, 15:01   #15
JackSparrow50
BAN stały

Dot.: Jestem zerem

Cytat:
Napisane przez Higurashi Pokaż wiadomość
Zacznij od terapii. Podejrzewam, że to wcale nie Twój introwertyzm odstrasza potencjalne kobiety, tylko Twoje podejście do samego siebie. To się czuje i to strasznie zniechęca. Większość moich znajomych oraz mój partner to introwertycy (ja też), super się czujemy w swoim towarzystwie i nie ciągnie nas w przesadnie ekstrawertyczne klimaty. To chyba nie tu leży źródło problemu.

Praca nad sobą to zawsze dobry pomysł, ale po pierwsze, jak wyżej, terapia. Po drugie, zacznij małymi kroczkami, a nie wszystko na raz, bo możesz się zniechęcić, wypalić i wkopać w jeszcze większe kompleksy. Człowiek to nie maszyna, nie musisz każdej wolnej chwili poświęcać na rozwój by być coś wart.

Sent from my M2101K6G using Tapatalk

---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ----------

I to jest jeden z Twoich problemów. Zarabiam tyle a tyle, a ktoś z mojego rocznika więcej. Po co się porownujesz? Porównuj się do siebie samego z przeszłości, żeby zobaczyć swój postęp, tylko i aż tyle.
A bycie cichym to serio nie jest wyrok, może po prostu musisz znaleźć otoczenie ludzi bardziej podobnych do siebie. Nie wszyscy przepadają za głośnymi, gadatliwymi ludźmi. I nie w każde środowisko się wpasujesz.

Sent from my M2101K6G using Tapatalk
Byłem na terapii. Dałem sobie spokój po tym jak babka przy każdej wizycie musiała sobie przypominać co ostatnio mówiłem. A i raz zapytala "jakie są pańskie odczucia jak Pan wychodzi ze znajomymi wieczorem np do restauracji czy baru czy gdziekolwiek". No to ja mówię jej że nie mam takich odczuć bo nie wychodzę ze znajomymi bo ich nawet nie mam i babka jakiegoś szoku dostała"no ale jak kto mlodzi ludzie przecież wychodzą co chwile". Wolę wydać kasę na coś sensownego np siłownię czy naukę języka niż takie bzdety.
I tak w wolnych chwilach nie mam nic lepszego do roboty więc lepiej jak zrobię coś pożytecznego.

Nie mam pojęcia gdzie takich ludzi znaleźć. Zresztą nawet nie wiem o czym rozmawiać z ludźmi w moim wieku. Ostatnio kogokolwiek do swojego domu zaprosiłem w gimnazjum. Na takim przysłowiowym piątku ze znajomymi to chyba nigdy nie byłem.

---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:56 ----------

Cytat:
Napisane przez Aelora Pokaż wiadomość
Jesteś pewien, że to nie brak pewności siebie albo bardzo duża nieśmiałość? https://horyzonty.info/odkryc-introwertyzm
"Introwertyk rzeczywiście jest cichy i spokojny, robi wrażenie nieśmiałego i wycofanego, niepewnego siebie, ale to tylko wrażenie. Jest cichy i spokojny, bo tak lubi, bo dobrze się z tym czuje. A w sprzyjających i przyjaznych okolicznościach staje się swobodny, pewny siebie, śmiały."
Czy wszyscy na świecie są wygadani i ekstrawertyczni? Co stoi na przeszkodzie, żeby szukać towarzystwa podobnych sobie osób i z nimi nawiązywać bliższe więzi?

Co do porównywania się do innych, podpisuję się pod tym co napisała Higurashi. Bo ten i tamten zarabia więcej, bo tamten ma dziewczynę, bo tamten jest bardziej towarzyski. No to są inni ludzie, a ty narzucasz sobie jakieś oczekiwania bo inni tak robią i frustrujesz się.
Możliwe. Na wyjściach integracyjnych z pracy czuje stres. Jeśli chodzi o codzienna pracę nie ma takich problemów. Stresuje się w mniej formalnych sytuacjach. Podobno przez to że mój stary to pijak.
I zgadzam się zeby nie porównywać się. Staram się tego nie robić ale nie zawsze wychodzi. Nie mam instagrama zsby nie patrzeć na innych.

Edytowane przez JackSparrow50
Czas edycji: 2023-05-30 o 15:02
JackSparrow50 jest offline Zgłoś do moderatora