Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Odczuwacie kryzys gospodarczy?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2023-05-30, 23:37   #3599
Olkaaaa_s
Zakorzenienie

Dot.: Odczuwacie kryzys gospodarczy?

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;89593892]Ale w środku czajnika w wodzie czy jak?
Brzmi ciekawie [emoji16]

Sent from my SM-G973F using Tapatalk[/QUOTE]Nieee, haha. Wybacz moją składnię, pisałam na szybko i wyszło faktycznie niejasno

Chodziło mi o to, że słoik z zakwasem stawiasz ZA czajnikiem. Nalewasz wody do pełna w czajniku (nie w słoiku ), stawiasz słoik za czajnik i zagotowujesz wodę. Słoik (a w nim zakwas) ogrzewa się. Dzięki temu, że siłą rzeczy z czajnika korzysta się mniej lub bardziej regularnie, to słoik jest regularnie podgrzewany, a zakwas ma ciepło i może rosnąć [emoji14]

Nie oznacza to, że trzeba gotować wodę w czajniku do pełna co dwie godziny xd myślę, że nawet dwa razy dziennie wystarczy, żeby nie wyziębić zakwasu [emoji14] tylko przy robieniu zakwasu od zera faktycznie kluczowym jest etap "zagrzania" zakwasu, dlatego warto jest wlać do czajnika większą ilość wody [emoji14]
Mam nadzieję, że teraz napisałam to w miarę jasno
Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
W życiu bym nie wpadła na taki pomysł czytałam jeszcze o trzymaniu zakwasu w piekarniku z włączonym tylko oświetleniem, ponoć ma się od samej tej lampki robić wystarczająco ciepło. Nie próbowałam, bo nie wiem czy to jednak nie jest mocno prądożerne rozwiązanie.
Też bym na to sama nie wpadła. Testując pierwszy raz tę metodę korzystałam z litrowego słoika i zakwas wyrósł tak, że wylazł na pół blatu kuchennego xd

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Edytowane przez Olkaaaa_s
Czas edycji: 2023-05-30 o 23:41
Olkaaaa_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując