Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Jak może być duża różnica w cenie?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2023-07-08, 21:06   #2
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Dot.: Jak może być duża różnica w cenie?

Cytat:
Napisane przez wiekanka Pokaż wiadomość
Cześć wszystkim. Może ktoś z Was miał podobną sytuację do mojej i będzie w stanie coś powiedzieć. Zostałam razem z bratem spadkobiercą mieszkania po naszej Mamie. Mieszkanie jest do kapitalnego remontu. Brat chciał żebyśmy sprzedali to mieszkanie za 500 tys i się podzielili kasą. Ta cena była porównywalna na rynku pół roku temu. Teraz to pewnie jeszcze wzrosła. Ale ja chcę to mieszkanie zatrzymać dla siebie. W tym celu zaprosiłam w styczniu niezależnego rzeczoznawcę i według jego opinii wartośc tego mieszkania to 435 tys. Potem chciałam się z bratem dogadac i zapłacić więcej tj. nie 218 a 228 ( to tak, jakby kosztowa 456tys ) ale on nie chce słuchać, tylko upiera się, zeby dostać te 250 tys.
Chyba nie mam wyjścia i będe musiała iść z tym do sądu, wtedy wyceni biegły sądowy. Zastanawiam się ile i jaka może być róznica w wycenie. O ile mógł się ten "mój" rzeczoznawca pomylić?

ps.Dowiedziałam się, ze wniosek do sadu to 1tys. plus honorarium dla biegłego sądowego, to ponoć beda nasze wspólne koszty, jakie poniesiemy z bratem na pół.
Nie ma czegoś takiego jak jedna słuszna cena. W danym mieście ceny podobnych mieszkań mogą się sporo różnić. Na to ma wpływ wiele czynników. Rzeczoznawca wycenił na tyle według narzędzi, których używa, a mieszkanie mogłoby się sprzedać drożej, według tego, co zakłada brat. Albo taniej, bo okazałoby się, że wcale nie ma chętnych do zakupu w tej cenie. Czasami mieszkanie sprzedaje się w miesiąc, czasami przez 2 lata nie ma poważnych chętnych. Niestety, skoro brat nie chce się z Tobą dogadać, to chyba tylko Sąd Ci zostaje.

Zobacz (Google Ci powie) po ile w Twoim mieście "chodzą" mieszkania z rynku wtórnego jeżeli chodzi o metr kwadratowy. Czy wychodzi Ci duża różnica z tym, co wyliczył rzeczoznawca? Jeżeli nie, to jest to kolejny argument do przedstawienia bratu. Jeszcze jeden argument to taki, że mieszkania rzadko sprzedają się w cenie wystawienia. Ludzie się targują. Cena ostateczna często jest nawet kilkadziesiąt tysięcy niższa. Szczególnie, że to mieszkanie do kapitalnego remontu. Inne czynniki: lokalizacja, opłaty, ogrzewanie, stan techniczny pozostałej części budynku, czy jest winda (jeżeli to wyższe piętro), sąsiedzi i ogólnie sąsiedztwo, miejscowość. Samo mieszkanie: jakie strony świata, ilość pokoi, rozkład pomieszczeń, możliwości aranżacji, czy jest balkon, kondygnacja, akustyka.

Edytowane przez Ellen_Ripley
Czas edycji: 2023-07-08 o 22:38
Ellen_Ripley jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując