2023-07-25, 19:06
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Truskawkowe nogi
Nie dłub pęsetą 
Tyle rozdziabanych blizn mam na nogach od tego... No głupota ludzka, też kiedyś nie wiedziałam, że są inne sposoby na wrośnięte włoski niż igła i duszenie.
U mnie przy rogowaceniu okołomieszkowym (aka truskawkowe nogi) depilacja woskiem i depilatorem to był najgorszy wybór. Ja wiem, że przy takiej skórze są problemy z podrażnieniami od golenia, sama z tym żyję Dlatego kiedyś się rzuciłam na woski i na depilator. Ale po depilacji to dopiero miałam dramat ze wrastaniem...
Skóra z rogowaceniem jest sucha i bardziej twarda. Dlatego nam się dużo więcej włosków wrasta niż u innych ludzi. Bo nie mogą się przebić przez twardą skórę.
Balsamy i kremy z mocznikiem (minimum 10%) bardziej rozmiękczają skórę niż zwykłe nawilżające. Samo to może powoli dałoby radę, ale szybciej byłoby jakby włączyć peelingi kwasowe. Te peelingi do szorowania pod prysznicem niestety niewiele dają (u mnie nic), bo poszorują trochę z samego wierzchu a tu cała skóra jest taka twarda.
Tylko z tymi peelingami to też może trzeba poczekać aż zagoi ci się to co rozdrapałaś. Bo na ranki to będzie ogień.
Ja planuję zrobić depilację laserową lub zakupić depilator laserowy do domu, ale tak od lat zbieram i zawsze są pilniejsze wydatki. Ta skarbonka na depilację jednak idzie cały czas na co innego 
Moja metoda golenia to golenie na podkład z oliwki dla dzieci Też kiedyś nienawidziłam golenia i miałam tragiczne podrażnienia po goleniu na podkład z wszelkich pianek i żeli do golenia, żeli pod prysznic, mydełka, odżywki do włosów. Ale spróbowałam golenia na oliwkę i tak mi zostało Nie wysusza jak te wszelkie pianki i w ogóle tak się nie zacinam jak po goleniu na piankę. Maszynka jakby nawet skóry nie dotyka jak jest oliwki na grubo 
Tylko oliwka musi być z tych "tłustych", gęstych a nie rzadkich i wodnistych. Babydream z Rossmanna ma dobrą, może być olej ze słodkich migdałów czy nawet rzepakowy Nawet po zmyciu później oliwki żelem skóra pozostaje trochę bardziej nawilżona niż była przed prysznicem 
Obecnie moja pielęgnacja nóg to golenie na oliwkę, po goleniu oliwkę zmywam żelem pod prysznic, po goleniu na jeszcze trochę mokrą skórę wcieram balsam 10% mocznika Sebamed. Z dwa razy w tygodniu robię peeling, teraz mam peeling Ph Doctor kwas mlekowy 12%. Ale wcześniej miałam używałam taki z The Ordinary 10% i też był dobry. Tylko jak peeling to nie bezpośrednio po goleniu i nie na podrażnienia, zacięcia 
Na dobrą sprawę mogłabym odpuścić peeling i powoli na samym balsamowaniu i oliwce też doszłoby do ładu Mam pogorszenie po tym jak nie brałam balsamu na wyjazdy, miałam co kilka dni wyjazdy przez cały miesiąc i strasznie mi brak balsamu wysuszył nogi. Po peelingach po prostu szybciej ta skóra się robi miękka a ja niecierpiwiec jestem
|
|
|