2008-09-11, 20:03
|
#162
|
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-07
Lokalizacja: Leszno
Wiadomości: 59
|
Dot.: Drożdże - wątek dla pijaczek tego pysznego sposobu na piękne włosy......;)
Cytat:
Napisane przez Icy-fruit
z jakiego względu sie wystrzegasz ?? Setki badań i wiele statystyk wykazało, że jest on pożytecznym składnikiem wzmacniającym smak i zapach i nie stwarza zagrożenia dla konsumenta.
|
zgodze sie,ze wzmacnia smak i zpachai...tylko tyle...mozesz przytoczyc jakies badania??
ja znalazlam cos takiego
glutaminian sodu (E621) spożyty w większej ilości powoduje utraqtę wzroku a spożywany w małych iolościach stopniowo powoduje obumieranie mózgu - Wzmaga dolegliwości przy takich chorobach jak Ch Parkinsona Alzheimera , epilepsja Stwierdzono ubytek 60% smaku u osoby ktora jadła przez 6 lat dwa razy dziennie w chińskich restauracjach.
Warszawa (PAP) - Zbyt duże spożycie glutaminianu sodu, stosowanego powszechnie jako "polepszacz smaku", grozi utratą wzroku - ostrzega "New Scientist".
Glutaminian sodu jest stosowany od dawna w kuchni chińskiej i japońskiej jako środek polepszający smak potraw. Z podobnych przyczyn dodają go do swoich produktów wytwórcy gotowych potraw (na przykład zupek w proszku).
Od dawna znany jest "zespół chińskiej restauracji" - przy przedawkowaniu dań z dodatkiem glutaminianu pojawiają się: ból głowy, wymioty, uczucie napięcia lub gorąca na twarzy i klatce piersiowej, czasem zawroty głowy i biegunka. Dolegliwości pojawiają się w 1-2h po posiłku.
Kazdy ma wybor...ja sobie mysle,ze po co mam w siebie pakowac kolejna partie glutaminianuskorodrozdzes makujamisame I taks porogojemy w wedlinach,przyprawach,itp
|
|
|