Przetłuszczenie włosów czy grzybica?
Chciałam zapytać, jak szybko przetłuszczają się Wam włosy? Od pewnego czasu usiłuję walczyć z wypadaniem włosów. Byłam u dermatologa. Stwierdził łojotokowe zapalenie skóry i dał Stieprost. Ten jednak nic nie pomógł. Na dodatek w moczu wyszły mi drożdże. Zaczynam trochę wątpić w diagnozę, bo moje włosy wyglądaja świeżo nawet po 4-5 dniach. Nie kleją się, lecz są bardzo suche. Czy to możliwe, że przetłuszczania nie widać na włosach, bo są wysokoporowate? Czy bardziej skupić się na szukaniu lekarza, który poszerzy diagnostyke w kierunku grzybicy? Z trudem wyprosiłam u dermatologa tabletki na grzyby. Mam wrażenie, że działają, bo skóra głowy mnie w ogóle nie swędzi. Na dodatek zaczął schodzić dziwny nalot z języka. Dermatolog nie widział w nim nic podejrzanego. Nie mam do niego zaufania, bo twierdzi, że od łojotokowego zapalenia skóry głowy i grzybicy nie wypadają włosy. Pozostałych dermatologow zdążyłam już odwiedzić kilka lat temu przy egzemie. Byli kiepscy. Myślę nad tym, by zgłosić się do internistki. Ona wtedy pomogła z egzema. Tylko wraca od poniedziałku, a do piątku mam tabletki przeciwgrzybicze. Producent zaleca ich branie przez 30 dni, ja biorę je od 12. Zakazenie grzybicze jest u mnie prawdopodobne, bo pracuję ze zwierzętami.
|