Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Życiowa porażka
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2023-09-08, 19:04   #3
Alekto123
Zadomowienie

Dot.: Życiowa porażka

Autorko spokojnie, wdech wydech, bierzesz się do nauki angielskiego i niemieckiego, jeśli nie masz ich jeszcze na przynajmniej B2 i jakieś korpo cię przyjmie z tymi twoimi studiami finansowymi i dwoma językami obcymi.

Cytat:
I właśnie to jest problem. Bo na studiach wszystko jest ładnie i pięknie, a kiedy człowiek zaczyna pracę, to się okazuje, że te całe studia niczego nie warte. Ja miałam podobnie. Studiowałam Administrację, a po rozpoczęciu pracy się okazało, że jest to jedna z najbardziej nieogarniętych branż. Z własnego doświadczenia polecam się zapisać do szkoły policealnej, bo w szkole masz praktyki już od pierwszego semestru. Ja zmieniłam 2 kierunki w FаbĐľrzĐľ i dopiero po raz trzeci trafiłam na "dobry" kierunek.
To nie jest problem studiów tylko szkoły, szkoła powinna uczyć umiejętności myślenia i robienia researchu. Dzieciaki w liceum powinny mieć już tę umiejętność robienia researchu opanowaną i powinni być zachęcani do zastanowienia się co ich interesuje, bo wiadomo, że jak kogoś temat totalnie nie interesuje, to to będzie porażka, powinni być też zachęcani do robienia researchu na temat wybranej czy wymarzonej branży. Jakie warunki pracy, jakie są przeciętne zarobki absolwenta, a potem specjalisty, los przeciętnego absolwenta, sylwetka przeciętnego pracownika tej branży, bo oczywiście w niektórych branżach można bez studiów albo są osoby, które zarabiają bardzo dużo, ale może się okazać, że to wyjątki od reguły, powinni być zachęcani do czytania ofert pracy, żeby zobaczyć czego wymagają pracodawcy, etc.

Tymczasem polska szkoła uczy kucia na pamięć, a potem ludzie nie potrafią tej wiedzy wykorzystać. Często zresztą nie ma jak. Zderzają się z rzeczywistością, w której trzeba umieć szukać i weryfikować źródła wiedzy, a nie pamiętać na pamięć budowę pantofelka czy buty jakie nosiła Zosia w Panu Tadeuszu, bo będzie na kartkówce.
Alekto123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując