|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią +ot. cz.80.
Cytat:
Napisane przez staska_stasia
Dyskusja dotycząca odmiany nazwisk pojawia się czasem w moim fachu i ostatnio pewna pani mecenas na grupie facebookowej napisała coś w stylu: moja mama była polonistką i powiedziała, że odmiana nazwiska zależy od tego, czy ktoś chce, żeby jego nazwisko było odmieniane  No cóż, mnie w szkole uczyli inaczej.
|
Mnie uczyli że jest to uznaniowe.
Ze ogólnie sa zasady odmiany nazwisk, ale niektóre nazwiska nie podlegają odmianie i posiadacz nazwiska ma głod decydujacy w tym względzie.
mechanizm powstawania nazwisk i ich pochodzenie jest różne i ze nazwisko brzmi obecnie jakoś, nie znaczy że funkcjonuje wg. zasad odmiany.
Tak samo ortografia się nazwisk nie tyczy.
mam np. znajomą, która nazywa się Kowalski. (to znaczy inaczej, ale też takie typowo polskie nazwisko), ale jej Kowalski się nie odmienia + oni wszyscy bez względu na płeć są Kowalski: Tomasz Kowalski i Anna tak samo Kowalski.
Bo nestor rodu kiedyś wyjechał do USA, tam byli przez kilka pokoleń i teraz częściowo wrócili do Polski, nazwisko w tym czasie przestało podlegać odmianie.
---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ----------
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;89673474]A skąd wiesz, że padła ofiarą?
Nikt ot tak nie stawia takich zarzutów. Musiało tam być coś więcej.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]
Bo była ofiarą tego czynu od małego, została nieodwracalnie spaczona psychicznie, na mój gust nie była w stanie świadomie decydować.
Edytowane przez cava
Czas edycji: 2023-09-20 o 12:05
|