2023-09-20, 13:05
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią +ot. cz.80.
Cytat:
Napisane przez staska_stasia
Są sytuacje, że nazwisko kobiety, mimo że brzmiące polski, się nie odmienia, bo gdzieś się pojawił ten element międzynarodowy. Takim samym przykładem jest Olivia Różański - siatkarka. Ale gdyby nazywała się Oliwia Różańska to już przecież by się odmieniało- "byłam u Oliwii Różańskiej", a nie "byłam u Oliwii Różańska".
Moje nazwisko, mimo że polskie, jest w formie żeńskiej nieodmienne (kończy się na -ak). Natomiast w formie męskiej się odmienia (nie było Jana ...-aka) i odmienia się również w liczbie mnogiej (nie było państwa ...-aków).
|
To nie znaczy, że się Twoje nazwisko nie odmienia a po prostu odmiana we wszystkich przypadkach jest taka sama. Dość częste u kobiet.
Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka
---------- Dopisano o 11:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ----------
Cytat:
Napisane przez cava
? ja bym odmieniała Twoje nazwisko, załóżmy że Nowak: nie było Nowakowskiej, widziałam Nowakowską. Myśle że można tez użyć końcówki -ówna: byłam u Nowakówny, chodziłam z Nowakówną, choć to _ówna intuicyjnie stosuje się raczej do odmiany nazwisk dziewczynek/młodych kobiet.
|
Przecież Nowak - nowakowna to żadna odmiana. Nowakówna to odmężowskie jest i teraz już tego się nie używa.
Zapraszam Katarzynę Nowak
To jest Katarzyna Nowak
Idę do Katarzyny Nowak
Nowak w każdym przypadku przy żeńskim imieniu ma to samo brzmienie.
A Nowakowska to już inne nazwisko jest.
---------- Dopisano o 11:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ----------
Cytat:
Napisane przez cava
Hm, no nie wiem, automatycznie odmieniam to nazwisko. 
|
To je źle odmieniasz.
|
|
|