Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - C2 w rok - czy to możliwe?
Podgląd pojedynczej wiadomości

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2023-10-08, 16:42   #16
chacaos
Zadomowienie

Dot.: C2 w rok - czy to możliwe?

Cytat:
Napisane przez DzieckoHagrida Pokaż wiadomość
Ja poziom C2 zawsze rozumiałam jako po prostu biegłą znajomość, wyłapywanie różnych niuansów, ale sądziłam, że osobie na poziomie C2 nadal jest do native'a strasznie daleko - nawet do głupiego i niewykształconego native'a.

Osoba na c2 pewnie będzie lepiej pisać niż native, może lepiej rozumieć tekst, ale w rozmowie jednak nie wyłapie tych wszystkich gier słownych, żarcików, neologizmów.
Nie, od kogoś na poziomie C2 można oczekiwać właśnie doskonałej znajomości języka, umożliwiającej rozmowę na każdy temat, w którym cokolwiek kojarzysz. Mam akurat kurs słownictwa na poziomie C2, podam ci kilka zawartych w nim pojęć z przypadkowo otwartej strony: gramofonowy, wokaliza, wibrafonista. Inna strona: iskiernik, przemienność, współliniowy. Potrzebne Ci takie coś? Bardzo wątpię. Celuj w B2, porządne B2, z planem uwzględniającym to, że czasem trzeba wrócić do samiutkich podstaw, a nie lecieć na łeb i szyję. Nie musisz być na poziomie near-native żeby starać się o pracę z językiem, nawet tłumacze i nauczyciele akademiccy często nie są, a co dopiero pracownicy w korpo.
chacaos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując