2023-10-08, 16:42
|
|
Zadomowienie
|
Dot.: C2 w rok - czy to możliwe?
Cytat:
Napisane przez DzieckoHagrida
Ja poziom C2 zawsze rozumiałam jako po prostu biegłą znajomość, wyłapywanie różnych niuansów, ale sądziłam, że osobie na poziomie C2 nadal jest do native'a strasznie daleko - nawet do głupiego i niewykształconego native'a.
Osoba na c2 pewnie będzie lepiej pisać niż native, może lepiej rozumieć tekst, ale w rozmowie jednak nie wyłapie tych wszystkich gier słownych, żarcików, neologizmów.
|
Nie, od kogoś na poziomie C2 można oczekiwać właśnie doskonałej znajomości języka, umożliwiającej rozmowę na każdy temat, w którym cokolwiek kojarzysz. Mam akurat kurs słownictwa na poziomie C2, podam ci kilka zawartych w nim pojęć z przypadkowo otwartej strony: gramofonowy, wokaliza, wibrafonista. Inna strona: iskiernik, przemienność, współliniowy. Potrzebne Ci takie coś? Bardzo wątpię. Celuj w B2, porządne B2, z planem uwzględniającym to, że czasem trzeba wrócić do samiutkich podstaw, a nie lecieć na łeb i szyję. Nie musisz być na poziomie near-native żeby starać się o pracę z językiem, nawet tłumacze i nauczyciele akademiccy często nie są, a co dopiero pracownicy w korpo.
|
|
|