Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Gorzkie prawdy o życiu
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2023-10-13, 19:37   #91
avocado77
Raczkowanie

Dot.: Gorzkie prawdy o życiu

Cytat:
Napisane przez Lumimi Pokaż wiadomość
Ja myślę że ogólnie upada trochę mit o nauce w sensie dobrych ocen czy studiów. Przez lata mówiono że studia i dobre oceny to taka gwarancja sukcesu. A potem okazywało się ze nie jest. W sensie są zawody do których studia są niezbędne, ale wiele osób szło na "jakieś" studia a potem było zdziwienie że nikt nie pada przed Panem/Panią Magistrem. Tak samo z ocenami. Wielu moich znajomych który byli prymusami wcale jakiegoś szału nie zrobili. Myślę że powoli zaczyna się dostrzegać że oprócz dobrych ocen po prostu trzeba być "zaradnym" (w bardzo ogólnym pojęciu).

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka
To że na tobie czyjeś życie nie robi wrażenia nie jest problemem tych osób. Te osoby pewnie w ogóle o tobie nie myślą...

Tylko w Polsce wykształcenie jest tak odsądzane od czci. I nie, nie wszyscy wybierają studia, żeby dobrze zarabiać. Ja wybrałam je na przykład (pierwsze, drugie, trzecie...), bo mnie interesowały. A że potem okazało się, że są firmy, które chcą mi za umiejętności bardzo dobrze płacić to było coś dodatkowego. Umiejętności nie były skutkiem wykształcenia, ale wykształcenie pomogło je nabyć.

Jak zatrudniam to zwracam uwagę na studia i umiejętności. To, że ktoś "umie się sprzedać" albo "zakręcić" jest dla mnie bezwartościowe, chyba że idą za tym konkretne kompetencje.
avocado77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując