2023-10-31, 08:27
|
|
Konto usunięte
|
Dot.: Energia do działania
Dla mnie sytuacja nadmiaru energii jest abstrakcyjna, zwykle jej poziom jest średni albo niski, często jestem raczej zmęczona - tylko tyle, że kiedy mam dużo na głowie, to wiem, dlaczego. Za mało zajęć niedobrze, bo jest się takim rozlazłym, ale za dużo po pewnym czasie męczy bardziej. Regularny ruch specjalnie nie pomógł, poza tym czuję, że jak mocniej poćwiczę, potrzebuję więcej snu. Kiedyś próbowałam ćwiczyć rano i faktycznie potem miałam więcej energii, ale to była energia pożyczona z dalszej części dnia i popołudniu już mi jej brakowało... Jeśli chodzi o jedzenie, to obserwując innych ludzi (mieszkałam i pracowałam z nimi, więc miałam mniej więcej dobry przegląd dnia) uważałam za niesprawiedliwe, że niektórzy nie zwracają uwagi na to, co jedzą, jedzą dużo mało wartościowego jedzenia, gotowców itd., a czują się świetnie i mają dużo energii. Za to spory wpływ ma pogoda i moment cyklu. Kiedy np. boli mnie głowa albo choćby tak muli (np. od zmian ciśnienia), to i o energię trudno.
Dobrze robią mi zmiany otoczenia, więcej energii mam przeważnie na wakacjach (chyba że towarzystwo chce prowadzić zbyt aktywny tryb życia, wcześnie wstawać i siedzieć do późna, wtedy czuję, że muszę odpocząć) - ale też może dlatego, że wiem, że to jest jakiś ograniczony czas i chcę go wykorzystać.
Edytowane przez 695d786c3492781c3fd020c39a3abf990173eddf_6577a2b887a02
Czas edycji: 2023-10-31 o 08:29
|
|
|