2005-11-03, 11:32
|
#1
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
|
Kotleciki z kapusty z sosem cebulowym
Zrobiłam je dzisiaj na obiad, są przepyszne, smakują trochę jak krokiety przepis oczywiście z forum Cin Cin (http://sys21.de/viewtopic.php?t=1934&highlight=kotlety)
Kotlety z kapusty
pół niedużej główki białej kapusty
1 cebula
1 łyżka masła
1 jajko
bułka tarta
sól
pieprz
koperek
majeranek
olej do smażenia
Cebulę pokroić, zeszklić na maśle. Kapustę przekroić na cztery części, ugotować na parze. Zmielić w maszynce kapustę razem z cebulą, bardzo mocno odcedzić na sicie. Wymieszać z jajkiem, przyprawami i kilkoma łyżkami bułki tartej (ilość bułki tartej zależy od stopnia odsączenia kapusty). Uformować niewielkie kotleciki, obtoczyć w bułce tartej, smażyć na oliwie.
Sos cebulowy
cebula-4-5sztuk
rosół-1,5szklanki
tłuszcz-4dag
mąka-2-3łyżki
liść laurowy-1sztuka
sól
cukier
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zrumienić na złoty kolor, wymieszać z mąką. Następnie zagotować z zimnym rosołem i zmiksować. Przyprawić do smaku solą, cukrem, kwaskiem, dodać masło.
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages...
|
|
|